Babeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazę wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe z kostką czekolady w środku, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie. Potrzeby będzie krem, który łatwo wycisnąć przez szprycę – u mnie budyniowy (wystarczy, że zrobicie go z połowy podanych składników), duża tylka w kształcie otwartej gwiazdki i masa cukrowa (może być ta domowa).
Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także strasznie smaczne przekąski na słono ;)
Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowe
Przepis na krem
Przepis na domową masę cukrową
+barwniki spożywcze
Babeczki dynie – jak to zrobić?
Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Jeśli zaczniemy dekorować ciepłe babeczki, krem po nałożeniu zacznie się rozpuszczać.
Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru. Ja używam barwników w żelu i takie też polecam Wam. Nie zmieniają konsystencji kremu, są bardzo wydajne i wygodne w użyciu, wystarczy niewielka ilość, żeby zafarbować całą partię kremu. Do farbowania kremu nadadzą się też barwniki w proszku – są nieco mniej wygodne w użytkowaniu (bardzo się pylą i jest dużo sprzątania), ale nie zmieniają konsystencji kremu. NIE nadają się do tego jedynie barwniki w płynie.
Końcówkę w kształcie dużej otwartej gwiazdki wkładamy do worka cukierniczego, szprycy lub zwykłego woreczka strunowego.
Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu zaczynając od zewnętrznych krawędzi babeczki.
Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki (można nieco zmodyfikować np. świąteczny ostrokrzew) listki możemy wyciąć także czystymi nożyczkami. Z masy formujemy także cieniutkie wałeczki, które zwijamy w sprężynki.
Gotowe listki, wraz z cieniutkimi wałeczkami z zielonej masy cukrowej przyczepiamy na krem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)