W prawdzie do Walentynek zostało jeszcze trochę czasu, ale jeśli powoli zaczęliście szukać już pomysłów na słodkości na tę okazję, mam dla Was pierwszą propozycję :) Przy odrobinie cierpliwości zwykłe babeczki możecie zamienić w śliczne walentynkowe bukieciki. Do tego przepisu wykorzystała kupną masę cukrową, z powodzeniem możecie jednak użyć własnoręcznie zrobioną domową masę cukrową i pofarbować ją barwnikami spożywczymi (polecam te w żelu lub proszku, ponieważ barwniki w płynie mogą zbytnio rozcieńczyć masę).
Składniki na babeczki waniliowe lub czekoladowe
Składniki na krem maślany (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)
Składniki na domową masę cukrową
+barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Babeczki przygotowujemy według przepisu. Możemy do nich według uznania dodać ulubione składniki: czekoladę, orzechy, bakalie czy draże. Cza,s kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Krem maślany najlepiej nadaje się do przyczepiania ozdób z masy cukrowej, bo po pewnym czasie zasycha, dzięki czemu nie pobrudzą go barwniki z ozdób.
Na zupełnie przestudzone babeczki nakładamy cienką warstwę kremu (jest bardzo słodki, więc lepiej nie przesadzać).
Czerwoną masę cukrową dzielimy na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. W dłoniach formujemy małe wałeczki, spłaszczamy i zwijamy w „ślimaczki”.
Gotowe różyczki przyklejamy na posmarowaną kremem babeczkę zostawiając trochę miejsca na brzegach na listki.
Z zielonej masy cukrowej formujemy kulki różnej wielkości. Zgniatamy w palcach i robimy mały szpic z jednej strony.
Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków robimy „nacięcie” z drugiej strony listka i wzdłuż niego lekko zginamy palcami.
Gotowe listki przyczepiamy na brzegach babeczki.
Smacznego!
ciastkożercy.pl