Jakiś czas temu na blogu pojawił się sernik na zimno – mój absolutny debiut. Zanim się na niego zdecydowałam przejrzałam mnóstwo przepisów na stronach internetowych, w książkach i na małych skrawkach papieru, serwetkach i wycinkach z gazet (te przedyktowane na szybko przez babcie, ciocie i koleżanki) i muszę przyznać, że był dla mnie sporym zaskoczeniem – nie tylko udał się świetnie, ale był równie prosty jak obiecywały prawie wszystkie przepisy. Co więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz – spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze mini serniczki z jeżynami to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami. Naprawdę warto spróbować :)
Składniki na spód:
100 g herbatników
50 g masła
Składniki na masę serową:
250 g sera (ja miałam kostkę zwykłego pełnotłustego twarogu)
100 ml tłustej śmietany (kremówka lub kwaśna 18% – ja wybrałam tę drugą)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki
skórka otarta z połowy cytryny (lub aromat cytrynowy)
2 jajka
+ szklanka jeżyn
Mini serniczki z jeżynami – jak to zrobić?
Jeżyny myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. Do blendera wkładany pokruszone herbatniki oraz masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Papierowe papilotki wkładamy do foremek (do tego przepisu użyłam szklanych pojemników po świeczkach – podobał mi się ich kształt, spokojnie można jednak wykorzystać zwykłą blachę na muffinki). Do każdej foremki nakładamy płaską łyżkę masy herbatnikowej i dociskamy do dna (np. szklanką). Gotowe spody wkładamy na 5 min do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
W mikserze łączymy razem ser i śmietanę. W małej miseczce mieszamy cukier, mąkę i cukier waniliowy, dodajemy po trochu do masy serowej ciągle miksując. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny (lub aromat) oraz jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Garść jeżyn miksujemy na gładką masę (można przecisnąć je przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek).
Na przygotowane wcześniej spody z herbatników nakładamy masę serową. Do każdej foremki dodajemy trochę musu z jeżyn. Wykałaczką mieszamy mus z serem, żeby powstały wzorki. Gotowe serniczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 min. W trakcie pieczenia serniczki mogą trochę popękać, ale nie ma to większego znaczenia, bo kiedy ostygną, opadną i pęknięcia nie będą widoczne.
Po wyciągnięciu z pieca serniczki odstawiamy do przestudzenia na około godzinę. Następnie dekorujemy świeżymi jeżynami.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)