Lizaki z ciastek w kształcie pisanek to urocza wielkanocna słodka przekąska. Jeśli widzieliście już ciastkowe lizaki wiecie, że wystarczy ulepić z ciasta nieco inny kształt i at voila – mamy pisanki :) Do ozdoby można wykorzystać przeróżne słodkości, jakie znajdziecie u siebie w kuchni: cukrowe koraliki, małe cukierki (m&msy, lentilki), bakalie czy żelki. Na lizaki nadają się skrawki biszkopu, kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste waniliowe ciasto z przepisu na babeczki.
Ciasto przygotowujemy według przepisu.
Po wyciągnięciu z pieca ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy z nich kulki w kształcie jajek. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się kleić możemy dodać nieco kremu, np. maślanego lub po prostu masła.
Gotowe kulki jajka przekładamy na około 10 min do zamrażarki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub korzystamy z gotowej polewy czekoladowej. Im rzadsza czekolada tym łatwiej będzie pokryć nią całe ciastka nabite na patyczki.
Na jeszcze mokrą czekoladę przyczepiamy ozdoby: koraliki, bakalie, cukiereczki.
Gotowe lizaki powinny suszyć się w pozycji pionowej, żeby nie mieć z żadnej strony odcisku stołu/talerza. Można do tego celu wykorzystać styropian lub pogniecioną folię aluminiową włożoną do szklanki lub gąbkę do układania bukietów.
Smacznego!
ciastkożercy.pl