Tort szwarcwaldzki to taka tortowa klasyka, idealny na przyjęcie urodzinowe, zwykle składa się z kilku warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanfix – ten składnik można pominąć, jeśli tort będzie szybko podany lub jeśli nie jest bardzo ciepło na dworze. Ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu aż do przyjęcia. Tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm.

Tort szwarcwaldzki

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany

+wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę, olej kokosowy (dzięki niemu polewa ma odpowiednią konsystencję i lepiej zastyga)

Jak zrobić Tort Szwarcwaldzki?

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie.

Tort szwarcwaldzki 1

Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Wiśnie odsączamy z zalewy. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z soku wiśniowego i wiśniówki w proporcjach 1:1. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta.

Tort szwarcwaldzki 2

Tort szwarcwaldzki 3

Ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i mascarpone z cukrem pudrem. Odkładamy kilka łyżek gotowego kremu na dekorację. Można od razu przełożyć go do worka z ozdobną końcówką. Do reszty kremu dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i krótko miksujemy.

Tort szwarcwaldzki 4

Nakładamy porcję kremu na nasączony blat biszkoptu. Do przełożenia tortu powinniśmy zużyć około połowy całego kremu.

Tort szwarcwaldzki 5

Na kremie układamy wiśnie, polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Tort szwarcwaldzki 6

Tort szwarcwaldzki 7

Powtarzamy z resztą spodów.

Tort szwarcwaldzki 8

Tort szwarcwaldzki 9

Cały tort pokrywamy cinką warstwą kremu, wstawiamy do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia.

Tort szwarcwaldzki 10

Nakładamy koleją warstwę kremu.

Tort szwarcwaldzki 11Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym (u mnie wystarczyła jedna łyżka) i dekorujemy nią brzegi tortu.

Tort szwarcwaldzki 12

Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)