Pierwsza w tym roku propozycja na straasznie dobre słodkości na Halloween to potworki z brownie :) Przepis na brownie zamieszczam poniżej, piekłam ciasto na niedużej blaszce 20 x 22 cm i zrobiłam z niego 6 potworków różnej wielkości. Jeśli zdecydujecie się na blaszkę o standardowych wymiarach, składniki można pomnożyć razy 2. Przed zrobieniem tego przepisu warto rozejrzeć się po sklepowych półkach ze słodyczami, im więcej kolorowych cukierków znajdziecie, tym lepiej! Ja wykorzystałam M&Msy, Lentilki (teraz Smarties?), kolorowe draże i cukiereczki z działów dodatkami do wypieków. Halloween Potworki Brownie
Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie, nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także tort Oreo z pająkami i strasznie smaczne przekąski na słono ;)
Składniki na brownie
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany kremówki
+ kolorowe cukiereczki do dekoracji, Oreo
Halloween Potworki Brownie – jak to zrobić?
Brownie przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, śmietankę kremówkę podgrzewamy (można w mikrofalówce) i zalewamy nią pokrojoną czekoladę. Całość przykrywamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
Cukierki segregujemy kolorami.
Przestudzone ciasto kroimy na kostki (nie muszą być równe) i układamy na papierze do pieczenia. Brzegi można lekko ugnieść palcami, żeby były mniej kanciate. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakładamy na ciasto pierwszą warstwę polewy czekoladowej, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Wkładamy na 5 minut do zamrażarki lub 10 do lodówki (ważne, żeby ciasto zawsze było dobrze przykryte). Kiedy pierwsza warstwa czekolady lekko stężeje, możemy nałożyć kolejną i wyrównać nożem lub szpatułką. Oreo przekrawamy wzdłuż, tak żeby całe nadzienie zostało na jednej połowie ciastka.
Dekorujemy ciasto Oreo i kolorowymi cukiereczkami.
Uśmiechy można namalować prostym lukrem: do kilku łyżeczek cukru pudru dodajemy kilka kropel syropu wiśniowego lub malinowego i dokładnie mieszamy. Lukier przekładamy do woreczka i wyciskamy na ciasto.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)