Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną – czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Wydawało by się może, że czekolada plastyczna, żeby „działać” musi mieć mnóstwo chemicznych dodatków. A tymczasem, to po prostu czekolada i miód zmieszane na ciepło i zostawione do ostygnięcia. Uwielbiam ten pomysł! Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Myślę, że wspaniale nadadzą się na zbliżające się Halloween :)
Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie, nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także strasznie smaczne przekąski na słono ;)
Składniki na czekoladę plastyczną
Składniki na domową masę cukrową
Czekoladowe pająki – jak to zrobić?
Czekoladę plastyczną wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła, jest to szczególnie ważne jeśli robiliśmy ją z gorzkiej czekolady – taka jest najsztywniejsza. Odrywamy mały kawałek i formujemy kulkę – mniej więcej połowę mniejszą od pająka, jakiego chcemy zrobić. Nie musi być specjalnie równa i tak przyczepimy na nią czekoladową sierść. Kulkę odkładamy na kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia.
Wkładamy kulkę czekolady do wyciskacza do czosnku. Wyciskamy czekoladowe włoski o długości około 0,5 cm. i odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki.
Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli czekolada w międzyczasie zrobiła się zbyt miękka można włożyć ją na moment do zamrażarki.
Z masy cukrowej robimy oczy. Małe białe cukrowe koraliki możemy przyczepić na środek czarnych źrenic, wtedy oczy pająka zyskują znacznie więcej wyrazu ;)
Gotowe pająki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i wykorzystać do dekoracji przed samym podaniem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)