Babeczki Pacman

spot_img

Super retro babeczki z Pacmanem spodobają się pewnie tym nieco starszym chłopakom, którzy spędzili przed konsolami swoje dzieciństwo grając w Tetrisa, Mario, Pacmana i pewnie jeszcze kilka innych fajnych gier ;) Moja propozycja to pyszne kruche babeczki waniliowe z czekoladą i kremem kawowo czekoladowym. Do zrobienia dekoracji wykorzystałam domową masę cukrową (z wyjątkiem czarnego koloru – ta jest kupna).

Babeczki Pacman 14

Składniki na babeczki

Składniki na krem

75 g masła
1 budyń
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na domową masę cukrową

+ barwniki spożywcze w proszku lub żelu

Zaczynamy od przygotowania ozdób z masy cukrowej, bo będą potrzebowały trochę czasu, żeby dobrze wyschnąć. Masę, którą widzicie na zdjęciach zrobiłam sama (przepis na domową masę cukrową znajdziecie tu) i pofarbowałam spożywczymi barwnikami w proszku. Nie mam wykrawaczek Pacman więc trzeba było rozejrzeć się po szufladach i kreatywnie wykorzystać kuchenne różności :)

Babeczki Pacman 1

Zaczynamy od wycięcia kółek, które będą tłem dla postaci. Najpierw wycięłam białe, później zdecydowałam się na czarną kupną masę cukrową.

Babeczki Pacman 2

Babeczki Pacman 3

Babeczki Pacman 4

Postać Pacmana wycięłam nakrętką do szprycy.

Babeczki Pacman 5

Duszki powstały dzięki nodze renifera i metalowej foremce na babeczki.

Babeczki Pacman 6

Wszystkie elementy sklejamy ze sobą za pomocą wody (jeśli używamy kupnej masy cukrowej) lub lukru z wody i cukru pudru (jeśli używamy domowej masy cukrowej). Kiedy masa przeschnie malujemy oczy mazakiem spożywczym (z jadalnym tuszem).

Babeczki Pacman 7

Babeczki przygotowujemy według przepisu. Wyciągamy na kratkę, żeby ostygły.

Babeczki Pacman 8

Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego mleko z budyniem. Gotujemy, aż pojawią się bąbelki. Przelewamy do miseczki, kiedy budyń nie jest gorący, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Masło miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem, dodajemy kakao i kawę, miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce zimny budyń (będzie potrzebna mniej więcej połowa przygotowanego budyniu), miksujemy po każdej partii. Krem powinien być zupełnie gładki – jeśli pomimo miksowania dalej ma jakieś grudki, można włożyć go na 15 minut do lodówki i jeszcze raz rozmiksować – tym razem będzie to znacznie prostsze.

Babeczki Pacman 9

Krem nakładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy zupełnie przestudzone babeczki.

Babeczki Pacman 10

Babeczki Pacman 11

Babeczki Pacman 13

Babeczki Pacman 12

Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej.

Babeczki Pacman 14

Babeczki Pacman 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

3 KOMENTARZE

Zobacz też: