Super retro babeczki z Pacmanem spodobają się pewnie tym nieco starszym chłopakom, którzy spędzili przed konsolami swoje dzieciństwo grając w Tetrisa, Mario, Pacmana i pewnie jeszcze kilka innych fajnych gier ;) Moja propozycja to pyszne kruche babeczki waniliowe z czekoladą i kremem kawowo czekoladowym. Do zrobienia dekoracji wykorzystałam domową masę cukrową (z wyjątkiem czarnego koloru – ta jest kupna).
Składniki na krem
75 g masła
1 budyń
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Składniki na domową masę cukrową
+ barwniki spożywcze w proszku lub żelu
Zaczynamy od przygotowania ozdób z masy cukrowej, bo będą potrzebowały trochę czasu, żeby dobrze wyschnąć. Masę, którą widzicie na zdjęciach zrobiłam sama (przepis na domową masę cukrową znajdziecie tu) i pofarbowałam spożywczymi barwnikami w proszku. Nie mam wykrawaczek Pacman więc trzeba było rozejrzeć się po szufladach i kreatywnie wykorzystać kuchenne różności :)
Zaczynamy od wycięcia kółek, które będą tłem dla postaci. Najpierw wycięłam białe, później zdecydowałam się na czarną kupną masę cukrową.
Postać Pacmana wycięłam nakrętką do szprycy.
Duszki powstały dzięki nodze renifera i metalowej foremce na babeczki.
Wszystkie elementy sklejamy ze sobą za pomocą wody (jeśli używamy kupnej masy cukrowej) lub lukru z wody i cukru pudru (jeśli używamy domowej masy cukrowej). Kiedy masa przeschnie malujemy oczy mazakiem spożywczym (z jadalnym tuszem).
Babeczki przygotowujemy według przepisu. Wyciągamy na kratkę, żeby ostygły.
Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego mleko z budyniem. Gotujemy, aż pojawią się bąbelki. Przelewamy do miseczki, kiedy budyń nie jest gorący, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Masło miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem, dodajemy kakao i kawę, miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce zimny budyń (będzie potrzebna mniej więcej połowa przygotowanego budyniu), miksujemy po każdej partii. Krem powinien być zupełnie gładki – jeśli pomimo miksowania dalej ma jakieś grudki, można włożyć go na 15 minut do lodówki i jeszcze raz rozmiksować – tym razem będzie to znacznie prostsze.
Krem nakładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy zupełnie przestudzone babeczki.
Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej.
Smacznego!
ciastkożercy.pl