Przepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)
Składniki na białe ciasto na wzorek:
2 białka
30 g masła
1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
Składniki na ciasto na roladę:
4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z białej masy
1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
100 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
Składniki na krem:
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
orzechy
+ woda i domowy sok na poncz (u mnie agrestowy)
Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka, wodę i miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.
Na przygotowany wcześniej szablon nakładamy papier do pieczenia. Worek napełniamy ciastem i obcinamy jeden rożek.
Po namalowaniu wszystkich śnieżynek papier przekładamy do zamrażarki (najlepiej zrobić to na jakiejś podkładce, np. desce do krojenia).
Drugie ciasto przygotowujemy zaczynając od ubicia piany z białek i żółtek – jak na kogel mogel. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do piany z jajek przesiewamy kakao i mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Czekoladową masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ze wzorkiem, wygładzamy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 8 – 10 minut. Ciasto nie może spiec się zbyt mocno, bo będzie ciężko je zawinąć.
Od razu po wyciągnięciu z pieca na wierzch ciasta nakładamy świeży papier do pieczenia, przykrywamy dużą blaszką i odwracamy do góry nogami. Delikatnie odklejamy papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia. Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem.
Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.
Orzechy kroimy na drobne kawałki, żelatynę namaczamy w małej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem (można wcześnie włożyć do zamrażarki trzepaczki miksera i miskę), dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Żelatynę podgrzewamy lekko i mieszamy, aż będzie zupełnie płynna, dodajemy do niej łyżkę bitej śmietany i mieszamy. Mieszankę wlewamy do kremu i od razu miksujemy. Krem wkładamy do lodówki na 15 minut.
Rozwijamy roladę, nakładamy krem i orzechy.
Zwijamy roladę, tak żeby wzorek znajdował się na wierzchu. Jeśli rolada nie będzie od razu podawana, warto przechować ją do tego czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w folii w lodówce.
Smacznego!
ciastkożercy.pl