Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto na pierogi. Wypróbowałam przynajmniej kilka, ale w każdym mogłam się do czegoś przyczepić. Wreszcie mam! Przepis, którym mogę się z Wam podzielić ze spokojnym sumieniem, bo jest naprawdę dobry :) Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne, nie klei się i łatwo je rozwałkować. Z podanych proporcji w zależności od wielkości foremki i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto wychodzi ok. 30 pierogów.

Pierogi z tym ciastem będą u mnie w tym roku na wigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki, makowca czy pyszny sernik z rosą. Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :)

ciasto na pierogi

Składniki:

200 g mąki
25 g masła
0,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki soli

Ciasto na pierogi – jak to zrobić?

Mąkę i sól wsypujemy do miski i mieszamy.

Wodę zagotowujemy z masłem.

Gorącą wodą z masłem zalewamy mąkę. Jeśli ciasto będziemy wyrabiać w stojącym mikserze, od razu możemy go włączyć i wyrabiać ok. 5 minut hakiem. Jeśli chcemy zagnieść je rękami, mieszamy łyżką zalaną płynem mąkę i odstawiamy do przestudzenia. Po przestygnięciu wyrabiamy ciasto aż do otrzymania jednolitej, elastycznej masy.

Po wyrobieniu ciasto jest od razu gotowe do wałkowania. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. podsypując w razie potrzeby mąką.

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto, którego akurat nie wałkujemy należy przykryć ściereczką lub zawinąć w folię spożywczą, żeby nie wysychało.

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi można wykorzystać do przepisów na słono i na słodko. Ja w tym roku robiłam z niego pierogi ruskie i uszka :)

Ciasto na pierogi

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)