Dzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z Lidla), z domowymi wiśniami ze słoika. Moja blaszka ma średnicę 16 cm jeśli pieczecie sernik z wiśniami w większej tortownicy składniki trzeba pomnożyć przez dwa.
Składniki:
500 g sera na sernik (może być z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka budyniu waniliowego
1 limonka
50 g masła
+ ok. 120 g ciasteczek czekoladowych typu markizy, ok. 300 ml wiśni ze słoika wraz z zalewą, 1 łyżka żelatyny
Jak zrobić sernik z wiśniami?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wyciskamy sok z limonki i ocieramy skórkę.
Jajka z cukrem dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy. Do sera dodajemy sok i skórkę z limonki oraz połowę przestudzonego masła (reszta będzie potrzebna do przygotowania spodu). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem i jeszcze raz mieszamy.
Ciasteczka dokładnie kruszymy np. w blenderze, dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia się składników. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy do dna i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód, można kilka razy uderzyć foremką o blat, żeby wszystkie pęcherzyki powietrza wydostały się na powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę lub na noc.
Wiśnie ze słoika przekładamy do garnuszka i zagotowujemy, wyłączamy ogień, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzony sernik dekorujemy wiśniami.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)