Rolada z serduszkami

spot_img

Rolada z serduszkami 12

Od kiedy zrobiłam pierwszą słodką roladę ze wzorkiem (można zobaczyć ją tutaj) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla tortu. Puszysty biszkopt, pyszne nadzienie z kremu śmietankowego i truskawki – te składniki zostały stworzone, żeby występować razem ;) Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się na Walentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci. Bo w końcu powiedzieć, że kogoś się kocha można nie tylko raz w roku i nie tylko w święto zakochanych :)

Składniki na ciasto na wzorek:

2 białka
30 g masła
1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin i nie dawać już barwnika)

+czerwony barwnik spożywczy

Składniki na ciasto na roladę:

4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy
1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
100 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na krem śmietankowy

Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka, wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.

Rolada z serduszkami

Ja gotowe ciasto pofarbowałam na dwa odcienie różowego (różnica była niewielka, więc nie wiem, czy było warto dokładać sobie pracy, możecie ocenić sami).

Rolada z serduszkami 1

Pofarbowane ciasto przekładamy do małego woreczka strunowego i odcinamy rożek. Pod spód papieru do pieczenia kładziemy szablon (można też, o ile ktoś czuje się na tyle pewnie, nakładać ciasto bez niego).

Rolada z serduszkami 2

Wyciskamy kolorowe ciasto na papier. Całość wkładamy do zamrażarki – najlepiej na desce lub podkładce.

Rolada z serduszkami 3

Drugie ciasto przygotowujemy zaczynając od ubicia piany z białek i żółtek – jak na kogel mogel. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do piany z jajek przesiewamy mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Rolada z serduszkami 4

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ze wzorkiem i wyrównujemy wierzch szpatułką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 8 – 10 minut. Ciasto nie może spiec się zbyt mocno, bo będzie ciężko je zawinąć, powinno być upieczone, ale blade.

Rolada z serduszkami 5

Rolada z serduszkami 6

Od razu po wyciągnięciu z pieca na wierzch ciasta nakładamy świeży papier do pieczenia, przykrywamy dużą blaszką i odwracamy do góry nogami. Delikatnie odklejamy papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia. Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem. Jak to zrobić? Pomocne mogą być te wpisy: taki i taki.

Rolada z serduszkami 7

Rolada z serduszkami 8

Ciasto z dwoma arkuszami papieru do pieczenia zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.

Rolada z serduszkami 9

Krem przygotowujemy według przepisu. Truskawki myjemy, osuszamy na czystej ściereczce i kroimy na kawałki.

Rolada z serduszkami 10

Rozwijamy roladę i jeśli jest już zupełnie wystudzona, nakładamy krem i truskawki. Nakładając krem zostawiamy mały margines na brzegach, żeby nadzienie nie wyciekało przy zwijaniu.

Rolada z serduszkami 11

Gotową roladę warto zawinąć w folię spożywczą (kilka warstw) i włożyć do lodówki na minimum pół godziny przed podaniem. Kiedy jest zawinięta można też lekko ugniatając poprawić kształt, żeby była idealnie okrągła bez obaw, że zacznie wypływać z niej krem.

Rolada z serduszkami 12

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

8 KOMENTARZE

Zobacz też: