Przepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych składników wyszło mi 6 tarteletek o średnicy 10 cm.
Jeśli marzy Wam się sernik nieco większych rozmiarów, zapraszam do zajrzenia do wpisów z przepisami na prosty sernik, sernik czekoladowy lub pyszny i prosty sernik na zimno.
Składniki na spód:
1 szklanka mąki
30 g margaryny
30 g masła
40 g cukru
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Składniki na masę serową:
500 g sera na sernik (ja wykorzystałam ten z wiaderka)
3 jajka
100 g cukru
100 g margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 opakowania budyniu waniliowego
+ borówki
Jak zrobić sernik z borówkami?
Borówki myjemy i odkładamy na ręczniczek do wyschnięcia.
Żółtko ucieramy z cukrem. Masło i margarynę zagniatamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny.
Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta.
Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając.
Masę serową wkładamy do przygotowanych wcześniej tarteletek, dekorujemy borówkami. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni na dolnym poziomie piekarnika – kruchy spód potrzebuje więcej ciepła niż masa serowa. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy tarteletki do wystudzenia w ciepłym piecu.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)