Jak upiec biszkopt który nie opada?

Jak upiec biszkopt, który nie opadaJak upiec biszkopt, który nie opada

Jak upiec biszkopt, który nie opada?

Czy Ty tez miesiąc przed urodzinami swojego dziecka zaczynasz nerwowo przeglądać oferty piekarni? Wiesz, ze nie kupisz tam smacznego tortu. Mało tego, ten tort nie będzie nawet tani. Ale z niewiadomych przyczyn biszkopt to ciasto, które z tobą nie współpracuje. I nie ważne, ze błagalnym wzrokiem patrzysz na piekarnik. Nie wzrusza go, ze chodzisz na paluszkach, żeby nie przeszkadzać mu w wyrastaniu. Klapa, klops, cienki placek. Za każdym razem, kiedy z drżącym sercem otwierasz drzwiczki piekarnika czujesz jak zalewa cię fala rozczarowania. Skąd to wiem? Bo mi tez zdarzało się siedzieć na podłodze kuchni i w samotności zjadać blachę cienkiego biszkoptu. Wiadomo: trzeba było się pozbyć dowodów tej sromotnej cukierniczej porażki. Więc jak upiec biszkopt, który nie opada?

A co gdybym powiedziała Ci, ze to da się zrobić? Ze to nie żadna wiedza tajemna, ani fizyka kwantowa? Ze wystarczy zastosować się do kilku prostych reguł, żeby myśl o idealnym domowym torcie urodzinowym przestała Cię przerażać.

Jak upiec biszkopt

Grunt to dobre przygotowanie

  • Zadbaj o to, żeby jajka były w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej ubić z nich pianę
  • Przed rozpoczęciem pracy przygotuj sobie foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia
  • Nastaw piekarnik na 160 stopni, musi być dobrze rozgrzany zanim włożysz do niego ciasto
  • Zmieszaj mąkę ziemniaczaną i pszenną i dokładnie przesiej przez sitko

Bierzemy się do pracy

Wiesz co sprawia, ze biszkopt rośnie? Pecherzyki powietrza z ubitych na pianę jajek. Dobrze ubita piana, to zatem podstawa Twojego sukcesu. Jest kilka krokow, których warto się trzymać, żeby miała idealna konsystencje. 

  • Rozdziel białka od żółtek, ubijanie zaczniemy od białek
  • Nie próbuj zmniejszać ilości cukru, to on utrzymuje właściwa strukturę piany
  • Poświęć przynajmniej 15 minut na ubicie piany z białek, cukier dosypuj stopniowo, łyżka po łyżce
  • Kiedy piana z białek jest już gęsta i lśniąca, spróbuj rozetrzeć odrobine między palcami, nie powinno być w niej czuć kryształków cukru
  • Dodaj pojedynczo żółtka i jeszcze raz wymieszaj mikserem

No dobrze, nasza piana jest już gotowa, teraz wystarczy jej nie popsuć. Dodając suche składniki do masy warto trzymać się kilku reguł.

  • Do mieszania masy na biszkopt używaj silikonowej szpatułki
  • Nie wykonuj gwałtownych ruchów
  • Im mniej mieszania, tym lepiej – czyli mieszamy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Przesianą mąkę dodajemy w 3-4 turach mieszając za każdym razem
  • Do wysypywania mąki do masy używamy sitka, a nie łyżki, dzięki temu zrobimy to delikatniej 

Masa na biszkopt jest już gotowa. Teraz podziękuj samej sobie za wcześniejsze przygotowanie blaszki i rozgrzanie piekarnika. Biszkopt nie lubi czekania, bez tego cały twój trud z ubijaniem i mieszaniem poszedłby na marne. Przelej ciasto na biszkopt do formy, wyrównań wierzch szpatułka i wstaw do piekarnika. 

Jak upiec biszkopt

Już prawie koniec!

Zaledwie godzina* dzieli cię od twojego idealnego biszkoptu. Nastaw timer i zrób sobie kawę. Zasłużyłaś. Nie musisz już wykonywać prosząco-błagalnego tańca przed piekarnikiem. Your job here is done. 

Po godzinie* wyciągnij biszkopt i ukłuj go w sam środek patyczkiem do szaszłyków. Jeśli na patyczku nie zauważysz surowego ciasta, to znak, ze biszkopt jest gotowy. 

* Czas pieczenia różni się w zależności od wielkości blaszki i ilości użytych jajek.

Mam biszkopt. I co teraz?

Moje gratulacje! Właśnie udało Ci się przełamać klątwę biszkoptu. Od teraz każde podejście do tego ciasta będzie Twoim cukierniczym triumfem. Koniec ze zjadaniem cienkiego placka na podłodze w kuchni! 

Skoro biszkopt nie stanowi już dla ciebie problemu, zapraszam cię do obejrzenia moich propozycji na urodzinowe torty. Pokaże Ci jak krok po kroku wyczarować ciasto, które twoi bliscy będą wspominać z rozmarzeniem, a koleżanki z pracy po cichu zazdrościć.

Wiesz już jak upiec biszkopt :)

Po dokładne proporcje zajrzyj do wpisu z przepisem na prosty biszkopt. Instrukcję na filmie krok po kroku możesz zobaczyć również na moim kanale na YouTube.