Piekę dużo i chętnie testuję nowe przepisy. Mam jednak ciasta, które upiekłam zaledwie kilka razy, tylko po to, żeby pokazać je na blogu. Ale mam też moich słodkich ulubieńców – ciasta, które mogłabym jeść na okrągło, nie ważne, czy zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami :) No uwielbiam po prostu! Dziś zatem drożdżówki z serem i malinami, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik.
A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy placek drożdżowy z owocami, drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!).
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
0,5 kostki masła
Składniki na masę serową:
250 g białego sera (może być z wiaderka, ja użyłam zwykłego twarogu)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na kruszonkę
+ świeże owoce – u mnie maliny
Jak zrobić drożdżówki z serem i malinami?
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto.
Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. W tym czasie możemy przygotować masę serową. Na wolnych obrotach miksera mieszamy razem wszystkie składniki.
Kruszonkę przygotowujemy według przepisu.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Jeśli mamy na tyle czasu jeszcze raz odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
W każdym kawałku ciasta odciskamy kółko szklanką – można zanurzyć ją w mące, żeby nie przyklejała się do ciasta.
Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni.
Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)