Po cieście Snickers znów przyszła pora na odrobinę cukierniczej klasyki czyli Raffaello – wariantów jest sporo, większość z alkoholem, ja mam dla Was jednak dzisiaj wersję bezalkoholową, więc śmiało możecie zaproponować ją także dzieciom. Jeśli tak jak ma macie na dnie szafki zapomnianą puszkę mleka kokosowego to świetny moment, żeby ją wykorzystać – i to w całości, bo zrobimy z niej i krem i poncz do ciasta :)
Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm
Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2)
3 jajka
9 łyżek mąki pszennej (około 0,5 szklanki lub 100 g jeśli macie wagę)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru
Dodatkowe składniki:
500-600 ml śmietany kremówki
3-5 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie lubicie ciasto)
3 saszetki Śmietan Fix
60-70 g płatków migdałowych
60-70 g wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
1 puszka mleka kokosowego
Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu. Można upiec jeden biszkopt od razu z 6 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już potem problemu z przekrawaniem.
Mleko kokosowe dzień wcześniej wkładamy do lodówki, dzięki temu będzie znacznie łatwiej rozdzielić następnego dnia miazgę kokosową od płynu. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Otwieramy puszkę schłodzonego mleka kokosowego i odlewamy kokosową wodę.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i Śmietan Fixem. W osobnej misce ubijamy krótko miazgę kokosową – trzeba ją nieco rozbić, żeby nie miała grudek.
Szpatułką mieszamy delikatnie ubitą śmietanę z miazgą kokosową, dodajemy płatki migdałowe i startą czekoladę. Mieszamy całość delikatnie i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy wodą z mleka kokosowego (jeśli ponczu wydaje się za mało można go nieco rozcieńczyć wodą lub wodą z cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu.
Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część kremu.
Całość wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem (przynajmniej 1 godz.).
Smacznego!
ciastkożercy.pl