Tort bez pieczenia

spot_img

Marzy Wam się tort urodzinowy, przy którym nie spędzicie całego dnia w kuchni, a który mimo tego wywoła „efekt uau”? Tort bez pieczenia to coś dla Was :) Jestem nim absolutnie zachwycona, bo po pierwsze to przepis, którego nie da się zepsuć, a po drugie można go dowolnie modyfikować i ulepszać według własnego gustu. To co mi nasunęło się, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy – maliny warto wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady już teraz ;) Do przygotowania tortu wykorzystałam niedużą foremkę o średnicy 18 cm.

Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno. 

Tort bez pieczenia

Składniki:

150 g/ ok. 18 sztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm)
180 g okrągłych biszkoptów
250 ml mocnej kawy
dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii
500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
kakao
maliny

Jak zrobić Tort bez pieczenia?

YouTube player

Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby cała była przykryta) odstawiamy do napęcznienia.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w mikserze dodając pod koniec przesiany cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy je na spodzie zostawiając na brzegach miejsce na podłużne biszkopty. Na początku wszystko będzie się nieco rozpadać, ale podłużne biszkopty zostaną na swoim miejscu jak tylko nałożymy pierwszą warstwę kremu.

Nakładamy na biszkopty pierwszą warstwę kremu i posypujemy kakao. Jeśli macie więcej malin, to dobry moment, żeby je tu dołożyć :)

Akcesoria do pieczenia Sklep Ciastkożercy

Tort bez pieczenia krok po kroku

Powtarzamy z resztą biszkoptów i kremu, tak długo, aż wypełnimy formę do samej góry. U mnie tort ma 5 warstw kremu i biszkoptów.

Tort bez pieczenia - jak to zrobić?

Ostatnią wierzchnią warstwę tortu możemy udekorować różyczkami wyciśniętymi z reszty kremu. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Do wyciśnięcia różyczek jak na zdjęciu bardzo dobrze  nadadzą się tylki: 1M, 2D lub 1B. Udekorowany tort  wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Worki i tylki Sklep Ciastkożercy

Tort bez pieczenia

Po wyciągnięciu z lodówki możemy przewiązać tort ozdobną wstążką.

Tort bez pieczenia

Tort bez pieczenia

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Znajdziesz tutaj przepisy na słodkości i pyszne kremy do tortów, np. krem śmietankowy:

YouTube player

A tutaj przepis na biszkopt:

YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziesz w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

Wasze ulubione:

23 KOMENTARZE

Zobacz też: