Do zrobienia pralinek z ciasta możecie wykorzystać skrawki biszkoptu, ciasto na babkę lub babeczki. Ja zrobiłam swoje z kilku prostych waniliowych babeczek. W zależności od wielkości kulek, z jednej standardowej babeczki (4,5 cm średnicy) zrobicie około trzech zajączków. Pralinki zajączki są świetną propozycją jeśli lubicie babeczki, ale chcielibyście zaskoczyć swoich gości i podać je w zupełnie nowy sposób. Lub jeśli zawsze na Święta pieczecie mazurki i chcielibyście smacznie wykorzystać skrawki biszkoptu.
Składniki na proste babeczki waniliowe
Do ozdoby:
różowe i białe cukrowe koraliki
czarna masa cukrowa (zobacz jak zrobić ją samemu)
pianki (małe lub standardowe w zależności od wielkości zajączków, ja wykorzystałam pianki mini)
różowa posypka cukrowa (zobacz jak ją zrobić)
Babeczki przygotowujemy według przepisu.
Ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy małe kulki. Jeśli jest ciasto jest zbyt suche (np. lekko wyschnięty biszkopt) można dodać do niego nieco kremu (np. budyniowego) lub po prostu miękkiego masła. Gotowe kulki wkładamy na 15 min. do zamrażarki.
Czas, kiedy pralinki są w zamrażarce można wykorzystać na zrobienie lukru. Lukier przygotowujemy według przepisu z połowy składników (tylko jedno białko).
Pianki tniemy na pół po przekątnej czystymi nożyczkami. Powinny wyjść małe trójkąty. Świeżo przecięty brzeg jest dosyć lepki, dlatego od razu „zanurzamy” go w różowej posypce, tak żeby cukier dokładnie przykleił się do pianki.
Wyciągnięte z zamrażarki pralinki nabijamy na patyczki do szaszłyków, żeby łatwiej było je dokładnie zanurzyć w lukrze. Zanim lukier zastygnie przyczepiamy piankowe uszy, nosy i ogonki z koralików i oczy z masy cukrowej. Zostawiamy do wyschnięcia około 1 godziny.
Po wyschnięciu wyciągamy patyczki i przekładamy pralinki do papierowych papilotek lub na talerz
Smacznego!
ciastkożercy.pl