Dziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser: gruszki w cieście z Nutellą w środku. To nie może wyjść źle! Użyłam kupnego ciasta francuskiego i zawinęłam nim 6 niedużych gruszek (odmiana Rocha), jeśli użyjecie średniej wielkości standardowych gruszek, jeden płat ciasta francuskiego powinen starczyć na 4 sztuki. Nie żebym sugerowała takie obżarstwo, ale na blaszce w piekarniku spokojnie zmieści się 8 na raz ;) Gruszki można zrobić też w nieco zdrowszej (ale równie pysznej wersji!) z masłem orzechowym w środku, wtedy polecam podawać z domowym karmelem – mniam!
Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami, drożdżowe ze śliwkami, szybką jesienną jaglankę, tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 małych gruszek lub 4 większe
Nutella
1 jajko
brązowy cukier
Jak zrobić gruszki w cieście z Nutellą?
Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki i wydrążamy szypułki.
Do środka nakładamy Nutellę i sklejamy obydwie połówki.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, żeby wyprostować wszystkie zagniecenia, w razie potrzeby można podsypać je trochę mąką. Tniemy je na 6 pasków w kształcie podłużnych trójkątów.
Zawijamy gruszki zaczynając od podstawy i od szerszego końca ciasta.
Gotowe gruszki smarujemy białkiem jajka wymieszanym z odrobiną wody. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w ceramicznych foremkach/foremce.
Posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 220 stopni przez ok. 25 min, gruszki powinny być ładnie zarumienione, a cukier na górze ma się skarmelizować.
Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)