Tarta z gruszkami to pyszna propozycja na niedzielny podwieczorek. Aromatyczne pieczone gruszki na kruchym spodzie przykryte pierzynką masy migdałowej. Do tego gęsty babciny dżem – palce lizać! :)
Foremka, w której robiłam tartę ma średnicę 25 cm.
Składniki na spód:
1 szklanka mąki
30 g margaryny
30 g masła
40 g cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+gęsta śmietana do odpowiedniej konsystencji ciasta
Składniki na masę migdałową:
70 g margaryny
1 jajko
50 g cukru pudru
50 g mąki pszennej
70 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
+gęsty domowy dżem morelowy lub śliwkowy, 2 duże gruszki
Masło i margarynę zagniatamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec dodajemy śmietanę do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę na tartę – najłatwiej zrobić to nawijając ciasto na opruszony mąką wałek.
Na ciasto nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5 minut.
Gruszki obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy masę migdałową. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, mąkę, mielone migdały i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Kruchy spód smarujemy dżemem i rozkładamy na nim gruszki. Na górę nakładamy masę migdałową, ja zdecydowałam się zrobić to szprycą z okrągłą końcówką.
Całość pieczemy około 25-30 minut aż masa zastygnie i lekko się przyrumieni.
Smacznego!
ciastkożercy.pl