Według mnie kruche maślane ciasteczka pasują na każdą okazję, dlatego postanowiłam zrobić je w wersji świątecznej wraz z odpowiednią dekoracją. Duże choinki ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami, ja wybrałam Skittles, bo mają ładne żywe kolory, ale myślę, że dobrze w tej roli sprawdziłyby się też Lentilki, M&Msy lub dowolne inne małe kolorowe cukierki. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku (żeby nie chłonęły wilgoci) nawet kilka tygodni, spokojnie więc można przygotować sobie je już teraz jako słodycze na Święta.

Składniki:

3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
100 g masła
1 łyżka tłustej śmietany
2 jajka

Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników)

+ cukierki do dekoracji

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.

ciasteczka choinki 10

ciasteczka choinki 9

Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.

ciasteczka choinki 8

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

ciasteczka choinki 7

ciasteczka choinki 6

ciasteczka choinki 5

ciasteczka choinki 4

Lukier przygotowujemy według przepisu. Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki.

ciasteczka choinki 3

ciasteczka choinki 2

ciasteczka choinki 1

Smacznego!

ciastkożercy.pl