Muffinki pizza

spot_img

Dziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :)

Muffiny pizza 12

Składniki:

2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna)
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
50 g drożdży
5 łyżek oliwy
0,5 szklanki ciepłej wody
1 ząbek czosnku
oregano

Składniki na sos:

1 szklanka pasaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
0,5 małej cebuli
oregano
zioła prowansalskie
sól
pieprz

+ ulubione składniki, u mnie: 1 kulka mozzarelli, czarne oliwki, kabanosy (kiedy potnie się je na cienkie kawałki wyglądają jak mini salami :) ), bazylia do dekoracji

 

Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.

Muffiny pizza 1

Muffiny pizza 2

Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto.

Muffiny pizza 3

Muffiny pizza 4

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm i wykładamy nimi foremkę na muffinki nasmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Muffiny pizza 5

Muffiny pizza 6

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia.

Muffiny pizza 7

Na każdą mini pizze nakładamy sos pomidorowy i układamy ulubione dodatki.

Muffiny pizza 8

Muffiny pizza 9

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy przez około 15-20 minut.

Muffiny pizza 10

Muffiny pizza 11

Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią.

Muffiny pizza 12

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

10 KOMENTARZE

Zobacz też: