Dziś chciałabym Wam zaproponować dwa sposoby na ciastka z wróżbą – w zależności od tego ile macie czasu (lub cierpliwości). Pierwszy sposób jest dość czasochłonny a ciasteczka nie zawsze dają się zawinąć po upieczeniu bez pęknięć, wszystkie trudy i znoje przygotowania wynagradza jednak rezultat – są idealnie kruche i przepyszne! Jeśli jednak nie macie zbyt dużo czasu możecie skorzystać z trochę oszukanego sposobu na ciastka z wróżbą i zrobić je z malutkich naleśników zapieczonych w piecu – zwija się je bajecznie łatwo, nic się nie kruszy i nie zagina, jednak w smaku są to… cóż, naleśniki :)
Składniki na ciasteczka z wróżbą: (około 12-15 sztuk)
1 białko
32 g cukru (ok. 2,5 łyżki)
32 g mąki (ok. 3 łyżki)
1 łyżka wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
5 g rozpuszczonego masła (to ok. 1 łyżeczki)
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą na Andrzejki?
Przed przygotowaniem ciasta na cienkich paskach papieru wypisujemy wróżby.
Oddzielamy białko od żółtka.
Ubijamy białko z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Do ubitej piany dodajemy masło i wodę, miksujemy. Dodajemy mąkę i też miksujemy do połączenia się składników.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem kółka o średnicy około 8-9 cm.
Nakładamy płaską łyżkę ciasta i rozsmarowujemy. Ważne, żeby nie piec jednocześnie więcej niż 2 -3 ciastek, ponieważ po wyciągnięciu z pieca trzeba je od razu zawinąć. Jeśli będą leżały na blaszce wysuszą się i nie będą elastyczne. Krążki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni przez około 5 min – nie powinny być zbyt mocno przypieczone.
Ja czas oczekiwania wykorzystałam na znalezienie nowych przysłów do ciastek.
Po wyciągnięciu z pieca do każdego krążka wkładamy paseczek z wróżbą, delikatnie, żeby nie złamać ciasta zginamy na pół.
Powstałe półkola zginamy na szklance i wkładamy do blaszki na muffinki, żeby zachowały swój kształt.
Po zapełnieniu blaszki zapiekamy wszystkie ciasteczka przez około 5 – 10 minut, aż zrobią się rumiane i chrupiące.
Jeśli decydujemy się na wariant naleśnikowy, pieczemy na patelni cieniutkie krążki o średnicy około 7 cm. Po upieczeniu powinny być zupełnie blade. W przestudzone naleśniki zawijamy karteczki, tak jak w pierwszym sposobie. Wkładamy do blaszki na muffinki i zapiekamy w piecu przez około 10 – 15 min, aż zrobią się rumiane.
Smacznego!
ciastkożercy.pl