Kluski na parze, pampuchy czy buchty? Jak się u Was na nie mówi? W każdym razie na zdjęciach widzicie moją ulubioną potrawę z dzieciństwa :) Ale to było święto, kiedy pojawiały się na obiad w przedszkolu! Albo kiedy moja mam robiła je w weekend. Najlepiej smakują oczywiście z musem ze świeżych owoców, ja uwielbiam z truskawek lub jagód. O tej porze roku korzystam z mrożonych owoców i też spisują się całkiem dobrze. Z podanych proporcji wyszło mi 15 klusek wycinanych od szklanki.
Składniki:
250 g mąki
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
1 jajko
25 g masła
+ owoce do zmiksowania na polewę
Jak zrobić kluski na parze?
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Odstawiamy na 5-10 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Do misy miksera (lub zwykłej miski jeśli będziemy zagniatać ciasto ręcznie) wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn z drożdży i jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut do 1 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia.
Wyrośnięte kluski układamy na sitku do gotowania na parze lub zwykłym metalowym sitku o średnicy równej lub większej średnicy garnka. Jeśli nie mamy jednego ani drugiego kluski można gotować także na dużym kawałku gazy przyczepionym do garnka sznurkiem. Ważne tylko, żeby upewnić się przed gotowaniem czy gaza nie dotyka powierzchni wody. Do garnka nalewamy kilka centymetrów wody. Kiedy woda zacznie się gotować itko z kluskami wkładamy na garnek, zostawiamy na minimalnym gazie i przykrywamy przykrywką. Gotujemy ok. 7 minut.
Kluski podajemy na ciepło polane musem z owoców. Ja zmiksowałam razem maliny i garść mrożonych jagód.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)