Połączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek – świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z fetą i cukinią nadadzą się w sam raz. Z podanych proporcji zrobiłam 8 dość dużych babeczek.
Jeśli szukacie inspiracji na inne wytrawne wypieki zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisem na ciasto na pizzę, gdzie dowiecie się od czego zależy czy ciasto ładnie rośnie i czy Warto kupić specjalną mąkę na pizzę. Na śniadanie w sam raz nadadzą się bułeczki z ziarnami a jako wytrawna przekąska do piwa lub wina świetnie sprawdzą się bułeczki z kapustą i grzybami.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz
tymianek
2 jajka
0,5 szklanki oliwy z oliwek
0,5 małej cukini
100 g sera feta
1 łyżeczka skórki z cytryny
Babeczki z fetą i cukinią – jak to zrobić?
Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i mieszamy.
Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą.
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)