Wytrawne bułeczki drożdżowe

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Wytrawne bułeczki drożdżowe będą też dobrą opcją imprezową – smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Można też przygotować je z wyprzedzeniem, zostawić do wyrastania, a upiec przed samym przyjściem gości. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy duże blachy.

Jeśli szukacie inspiracji na inne słone przekąski zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasto na pizzę, bułeczki z ziarnami czy domowe brioszki.

Wytrawne bułeczki drożdżowe

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
sól
1 cebula
50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek)
100 g kiszonej kapusty
1 jajko
siemię lniane lub sezam

Wytrawne bułeczki drożdżowe – jak to zrobić?

Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól i
mąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.


Cebulę kroimy w małą kostkę i przysmażamy na patelni. Grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut, odlewamy wodę. Siekamy drobno na desce lub w blenderze. Kapustę odciskamy lekko z soku siekamy nożem lub w blenderze. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, posypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. W rządku co kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku.

Wytrawne bułeczki drożdżowe

Wytrawne bułeczki drożdżowe

Wytrawne bułeczki drożdżowe

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu.

Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut.

Wytrawne bułeczki drożdżowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)