Na pewno każdemu z Was zdarzyło się choć raz wstać rano głodnym. Z nadzieją na pyszne śniadanie zaglądacie do lodówki – wszystko czego potrzeba na swoim miejscu, ale… jest dzień wolny, a Wy zapomnieliście kupić pieczywa. Albo: jesteście w środku imprezy, którą organizujecie, masło czosnkowe cieszy się dużym powodzeniem, ale jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym i słonymi przekąskami.
Jeśli szukacie inspiracji na inne słone przekąski zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasto na pizzę, wytrawne bułeczki drożdżowe czy domowe brioszki.
Składniki:
2 szklanki mąki
50 g drożdży
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
słonecznik
ziarna dyni
siemię lniane
Drożdżowe bułeczki z ziarnami – jak to zrobić?
Mąkę, sól i ziarna mieszamy razem w misce. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże.
Po wyrośnięciu wlewamy na mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni.
Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki (trzeba wtedy dodać trochę więcej mąki) lub przekładamy je do foremek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek.
Pieczemy około 40 min.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)