Idealna do kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem.
Składniki na kruchy spód:
1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
1/3 cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 kostki masła (150g)
1 jajko
Składniki na nadzienie wiśniowe:
700 g świeżych wiśni
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki wody
Składniki na krem śmietankowy:
250 g mascarpone
330 ml śmietany kremówki
+ gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji
Tarta z wiśniami – jak to zrobić?
W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło.
Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć).
Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką).
Rozwałkowanym na grubość ok. 5 mm ciastem wykładamy blaszkę na tartę lub tortownicę.
Do zrobienia równego brzegu wykorzystałam radełko.
Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy kolejne 15 minut.
Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie nadzienia wiśniowego. Do garnka z wiśniami zasypanymi cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i wodę. Zagotowujemy na małym ogniu, gotujemy przez ok. 1-2 minuty, całość powinna mieć konsystencję gęstego kiślu z dużymi kawałkami owoców, wiśnie nie powinny się rozgotować.
Upieczony spód zostawiamy do przestudzenia.
Na spód przekładamy wystudzone nadzienie wiśniowe, całość wkładamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania kremu.
Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję.
Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką.
Ozdabiamy roztopioną ciemną czekoladą i wiśniami. Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)