Dobrze jest mieć w domu coś, co można przekąsić na drugie śniadanie, wrzucić do torby na drogę lub do szkoły. Jeszcze lepiej, kiedy mamy przyjemne poczucie, że jest to coś nie tylko smacznego, ale też zdrowego. Taką idealną kombinacją są dzisiejsze zbożowe ciasteczka. Ich dodatkową zaletą jest to, że są równie dobre w dniu, kiedy zostały upieczone i kilka tygodni później (o ile u kogoś tak długo wytrzymuje słoik z ciastkami ;)).
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
garść ziaren lnu (siemię lniane)
garść słonecznika
bakalie (np. mieszanka studencka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru trzcinowego
0,5 kostki masła
1 jajko
skórka pomarańczowa (lub aromat)
Suche składniki mieszamy razem w dużej misce. Większe orzechy kroimy na kawałki.
Dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość największych bakalii, około 0,5 cm i wykrawamy kółka szklanką. Ciasteczka pieczemy około 20 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Smacznego!
ciatkożercy.pl