Tegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Bezy z truskawkami to super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być lepiej? :) Tylko co zrobić z niewykorzystanymi żółtkami zapytacie? Opcji jest wiele :) Moim faworytem jest ciasto bez pieczenia Raffaello na krakersach, możecie też skusić się na dowolne pączki (takie tradycyjne albo malutkie z Nutellą albo donuty!),  a jeśli bezy w zupełnosći realizują Wasze dzienne zapotrzebowanie na cukier, zawsze można zrobić sobie na obiad carbonarę ;)

Jeśli beza to Wasz ulubiony deser, zapraszam Was serdecznie do wpisów z przepisami na Pavlovę, małe beziki, które przechowacie w słoiku jak kruche ciasteczka, bezy czekoladowe czy mini bezy z kremem jaśminowym i granatem.

Bezy z truskawkami

Składniki na bezy:

2 białka
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem:

200 g śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix

+ truskawki

Jak zrobić bezy z truskawkami?

Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza.

Bezy z truskawkami krok po kroku

Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.

Ubitą pianę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy krążki. Można wyrównać je nieco silikonową szpatułką. Mnie wyszły 4.

Jak zrobić Bezy z truskawkami

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do wystudzenia.

W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę i mascarpone, opcjonalnie można dodać utrwalacz do bitej śmietany. Bezy są bardzo słodkie, dlatego ja nie słodzę już kremu.

Na bitej śmietanie układamy truskawki. Przed podaniem przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Bezy z truskawkami

Bezy z truskawkami

Bezy z truskawkami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)