Bezy z truskawkami

spot_img

Tegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Bezy z truskawkami to super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być lepiej? :) Tylko co zrobić z niewykorzystanymi żółtkami zapytacie? Opcji jest wiele :) Moim faworytem jest ciasto bez pieczenia Raffaello na krakersach, możecie też skusić się na dowolne pączki (takie tradycyjne albo malutkie z Nutellą albo donuty!),  a jeśli bezy w zupełnosći realizują Wasze dzienne zapotrzebowanie na cukier, zawsze można zrobić sobie na obiad carbonarę ;)

Jeśli beza to Wasz ulubiony deser, zapraszam Was serdecznie do wpisów z przepisami na Pavlovę, małe beziki, które przechowacie w słoiku jak kruche ciasteczka, bezy czekoladowe czy mini bezy z kremem jaśminowym i granatem. A tu znajdziecie wszystkie przepisy z truskawkami.

Bezy z truskawkami

Składniki na Bezy z truskawkami

2 białka
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem

200 g śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix

+ truskawki

Jak zrobić bezy z truskawkami?

Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze. Dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza.

Bezy z truskawkami krok po kroku

Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.

Ubitą pianę na Bezy z truskawkami przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy krążki. Można wyrównać je nieco silikonową szpatułką. Mnie wyszły 4 nieduże krążki.

Jak zrobić Bezy z truskawkami

Uformowane bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do wystudzenia.

W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę i mascarpone, opcjonalnie można dodać utrwalacz do bitej śmietany. Bezy są bardzo słodkie, dlatego ja nie słodzę już kremu.

Bitą śmietanę możemy nałożyć na bezy po prostu łyżką lub przełożyć ją sobie do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Do nakładania śmietany bardzo dobrze nadają się tylki w kształcie dużej gwiazdki. Np. 1M, 2D, 1B, 6B lub 8B. Na bitej śmietanie układamy truskawki. Przed podaniem przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Bezy z truskawkami

Worki i tylki Sklep Ciastkożercy

Bezy z truskawkami

Jeśli planujecie przewozić bezy z truskawkami, najlepiej będzie spakować je do odpowiedniego opakowania. Gdybyście natomiast szukali patery do wyeksponowania ciasteczek, znajdziecie je w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj. Bezy najlepiej jest podawać od razu po przełożeniu śmietaną, ponieważ szybko chłoną wilgoć i z czasem będą robić się miękkie.

Bezy z truskawkami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Na tym filmie możesz zobaczyć jak zrobić samemu bezowe lizaki:

YouTube player

A tutaj jak przygotować domowe kokosanki:

YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

Wasze ulubione:

2 KOMENTARZE

Zobacz też: