Ostatnio robiąc porządek w kuchennych szpargałach natrafiłam na foremki, które idealnie pasują do letnich owocowych klimatów. A że kruche ciasteczka są dobre o każdej porze roku zdecydowałam się na ten właśnie przepis. Do tego dekoracja z kolorowego lukru – e voila! letnie kruche ciasteczka gotowe :)
+ barwniki spożywcze, cukrowe koraliki do dekoracji
Oprócz foremek poniżej, wykorzystałam także zwykłą szklankę, żeby zrobić ciasteczka w kształcie plastrów arbuzów.
Kruche ciasto robimy według przepisu.
Gotowe ciastko rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka.
Wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Lukier robimy według przepisu.
Gotowy lukier przekładamy do małych woreczków strunowych, dodajemy barwnik (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy w palcach, aż do uzyskania jednolitego koloru.
Obcinamy mały rożek z każdego woreczka i dekorujemy ciastka. Na jeszcze mokry lukier przyklejamy cukrowe koraliki.
Smacznego!
ciastkożercy.pl