Kopiec kreta to jedno z tych ciast, które kiedy zdarzało mi się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę na Domowy kopiec kreta wykorzystałam czekoladowy biszkopt, który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Różne rodzaje tortownic znajdziecie tutaj w moim Sklepie Ciastkożercy. Zamiast tortownicy biszkopt można również piec w regulowanym rancie cukierniczym.
Składniki na biszkopt
4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao (płaskie)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
Składniki na krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny
2 dojrzałe banany
1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany)
wiórki czekoladowe
+2 banany, sok z cytryny
Jak zrobić Domowy kopiec kreta

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie.
Odcinamy wierzch biszkoptu nożem z ząbkami, żeby uzyskać równą górę ciasta.
Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym nożykiem. Wydrążamy środek, zostawiając około 1,5 cm spodu. Wydrążone okruchy przekładamy do miski.
Składamy Domowy kopiec kreta
Ciasto układamy na ozdobnej paterze lub podkładzie cukierniczym.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty kremu i mieszamy energicznie aż całość dobrze się połączy.
Do gotowego kremu możemy dodać jeszcze wiórki czekoladowe (lepiej nie tak dużo jak widzicie u mnie na zdjęciu, bo krem zrobi się bardzo słodki).
Cienką warstwę kremu nakładamy do wydrążonego wcześniej ciasta. Kroimy banany na plasterki, układamy na kremie i skrapiamy sokiem z cytryny.
Banany przykrywamy kremem.
Na krem nakładamy wydrążone wcześniej kawałki ciasta (jeśli są za duże można je dodatkowo pokruszyć w palcach). Gotowy Domowy kopiec kreta wkładamy na godzinę do lodówki.
Jeśli planujecie przewozić Domowy kopiec kreta, najlepiej ułożyć go na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania. Gdybyście natomiast szukali patery do wyeksponowania ciasta, znajdziecie je w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj. Ciasto do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Znajdziesz tutaj przepisy na słodkości i pyszne kremy do tortów. Dowiesz się też jak upiec biszkopt:

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziesz w moim Sklepie Ciastkożercy.