Babeczki kurczaki

spot_img

Wielkanocne babeczki kurczaki spodobają się wszystkim maluchom – na wierzchu widać urocze kurczaczki, w środku są wypełnione kolorowymi cukiereczkami. Ich przygotowanie może być dosyć pracochłonne, dobrze jest więc rozłożyć sobie pracę na tury. Kruche ciasteczka można zrobić przy okazji pieczenia ciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem, do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce i wykorzystać np. do ozdobienia mazurków.

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko

kolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki)

Składniki na kruche ciasto

Składniki na lukier

Składniki na krem

Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu. Z gotowego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem w zależności od tego jak duże będą nasze kurczaki. Standardowa babeczka ma około 4,5 cm średnicy, dlatego ciastka na głowę można wyciąć większym kieliszkiem lub literatką.

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Lukier przygotowujemy według przepisu. Dodajemy do niego kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i przekładamy do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Woreczek w tym przypadku ma tę zaletę, że można nałożyć do niego biały lukier i zafarbować bez konieczności brudzenia dodatkowego naczynia. Obcinamy rożek woreczka, około 2 mm i wyciskamy lukier na ciasteczka. Lukier potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest jeszcze mokry.

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Krem przygotowujemy według przepisu. Do gotowego dodajemy kilka kropel żółtego barwnika. Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kolorowe cukierki i krótko mieszamy. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto zafarbuje się od cukierków.

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Babeczki kurczaki

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy różyczki na przestudzone babeczki (jeśli będą ciepłe krem zacznie się rozpuszczać). Dekorujemy kruchymi ciasteczkami.

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Babeczki kurczaki

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

5 KOMENTARZE

Zobacz też: