Cukrowe koraliki do dekoracji – zrób to sam

spot_img

Wiele dekoracji cukierniczych, które znajdziemy na sklepowych półkach można zrobić samemu w domu. Na blogu pojawiły się dotąd wpisy o tym jak zrobić masę cukrową, czekoladę plastyczną, kolorowe posypki z cukru czy czekoladowe ażurki. Dziś pokażę Wam jak zrobić cukrowe koraliki do dekoracji babeczek czy tortów :)

Do zrobienia koralików potrzebna będzie kolorowa masa cukrowa. Można ją zrobić samemu lub zdecydować się na kupioną – ja użyłam właśnie tej, bo miała ładne intensywne kolory.

Cukrowe koraliki 1

Małe kółeczka można wyciąć tylką (dzióbkiem) do szprycy, ja zdecydowałam się jednak na słomkę do napojów, bo w ten sposób można je wycinać hurtowo.

Cukrowe koraliki 2

Cukrowe koraliki 3

Masę cukrową rozwałkowujemy na cieniutki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Zostawiamy ją na stole na 5-10 minut, żeby nieco wyschła – w ten sposób kółeczka które wycinamy nie będą się do siebie przyklejać. Jeśli po 10 minutach masa cukrowa jest dalej mocno wilgotna z jednej lub drugiej strony, trzeba dać jej jeszcze trochę czasu na wyschnięcie.

Cukrowe koraliki 4

Wycinamy kółeczka słomką po kilka lub kilkanaście naraz.

Cukrowe koraliki 5

Masa będzie zostawać wewnątrz słomki w postaci małego wałeczka. Rolujemy go lekko w palcach i wydmuchujemy koraliki.

Cukrowe koraliki 6

Koraliki zostawiamy na stole aż zupełnie wyschną i zrobią się twarde. Wtedy możemy przełożyć je do słoiczka.

Cukrowe koraliki 7

Cukrowe koraliki 8

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

4 KOMENTARZE

Zobacz też: