Pogoda na tegoroczną majówkę zapowiada się dość kapryśnie, mi jednak dalej marzy się piknik – kto wie, może się uda :) Jeśli tak, mam dla Was kolejną piknikową propozycję czyli Mini serniczki w słoiku. Łatwo je zapakować do koszyka i przewieźć, a każdy dostaje ładną porcję w sam raz na raz ;) Dzisiejsze serniczki można podać również jako deser w domu, dzięki zamknięciu wygodnie przechowamy je w lodówce. Z podanych składników zrobiłam 6 porcji w niedużych słoiczkach o pojemności 220 ml. Użyłam słoików Weck, ale spokojnie nadadzą się do tego najzwyklejsze puste słoiki.
Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno.
Składniki na mini serniczki w słoiku:
500 g sernika na sernik (może być z wiaderka)
100 g śmietany kremówki + 200 g do dekoracji (w wersji piknikowej można wziąć ze sobą śmietanę w spray’u)
70 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
15 g żelatyny
1 cytryna
Składniki na spód:
100 g herbatników
50 g masła
Jak zrobić mini serniczki w słoiku?
Ser i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy śmietanę kremówkę i żółtka. Miskę umieszczamy nad kąpielą wodną i mieszamy aż cały cukier dobrze się rozpuści, a jajka dosyć mocno podgrzeją. Żelatynę zalewamy w tym czasie wodą (tyle, żeby cała była zamoczona) i zostawiamy, żeby napęczniała.
Do masy jajecznej dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórę (cytryna musi być wcześniej dobrze wymyta, można nawet ją sparzyć). Dalej nad kąpielą wodną dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
Zestawiamy masę z ognia i dodajemy po łyżce twaróg dokładnie mieszając.
Masę odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki miksujemy dokładnie w blenderze, dodajemy miękkie masło i zagniatamy lub ponownie blindujemy.
Do przygotowanych słoiczków wkładamy po dwie łyżki masy z herbatników i dociskamy do dna. Spody z herbatników można zostawić w ten sposób, ale można też je lekko podpiec. Wtedy będą super chrupiące. Ja wybrałam tę drugą opcję. Słoiczki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni, pieczemy około 10 minut.
Kiedy spody przestygną wlewamy do słoiczków masę serową, całość wstawiamy do lodówki do stężenia minimum na godzinę.
Po stężeniu Mini serniczki w słoiku można bardzo łatwo spakować i zabrać na piknik :) Dodatkowo można dołożyć bitą śmietanę w spray’u i świeże owoce do dekoracji.
Ja podawałam swoje Mini serniczki w słoiku w domu, dlatego ubiłam dodatkowo 200 g śmietany kremówki do dekoracji. Do wyciśnięcia ozdobnej rozetki wykorzystałam tylkę 1M i jednorazowy worek cukierniczy. Wszystkie tylki cukiernicze znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj, a w tym miejscu worki na krem.
Gotowe serniczki przybrałam borówkami i miętą
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Tutaj znajdziesz przepisy na popularne babeczki.
A tutaj krem do dekoracji :)
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.