Cukrowe różyczki

Cukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki.

Koszulkę rozcinamy z dwóch stron.

Cukrowe różyczki

Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. W zależności od wielkości kwiatków, jakie potrzebujemy kulamy kilkanaście kulek w różnych rozmiarach.

Cukrowe różyczki

Cukrowe różyczki

Kulki kładziemy w odstępach od siebie między dwie warstwy foliowej koszulki. Zgniatamy dłonią tak, by powstały płatki.  Brzegi możemy dodatkowo spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie.

Cukrowe różyczki

Płatki sklejamy od najmniejszych do największych.  Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami.

Cukrowe różyczki

Cukrowe różyczki

Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji.

Cukrowe różyczki

Cukrowe różyczki

Cukrowe różyczki

Smacznego!

ciastkożercy.pl