Cukrowe różyczki to nietrudna, a przy tym bardzo efektowna dekoracja. Będzie świetnie pasować nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Do przygotowania cukrowych różyczek potrzebna będzie masa cukrowa. Można wykorzystać kupną lub zrobić ją samemu z kilku prostych składników, które pewnie i tak już macie w kuchni :) Przepis znajdziecie tutaj. W dzisiejszym wpisie różyczkami udekorowałam małe babeczki czekoladowe. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1TsDPFK7ZoI]
Czego potrzebujesz?
masy cukrowej
czystej foliowej koszulki
nożyczek
Jak zrobić cukrowe różyczki?
Koszulkę rozcinamy z dwóch stron, tak żeby otrzymać jeden duży arkusz folii ze zgięciem po środku.
Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Jeśli różyczki będziemy lepić z domowej masy cukrowej, dobrze jest mieć pod ręką miseczkę z wodą, żeby w razie potrzeby nieco zwilżyć masę. Kupne masy cukrowe mają w składzie substancje zatrzymujące wilgoć, te domowe nie, dlatego szybciej wysychają. Z miękkiej masy cukrowej formujemy kilkanaście kulek w różnych rozmiarach. Im więcej, tym gęstsze i bardziej rozwinięte wyjdą nasze kwiatki.
Kulki kładziemy w odstępach od siebie między dwie warstwy foliowej koszulki. Zgniatamy dłonią tak, by powstały płatki. Brzegi możemy dodatkowo spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie.
Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami.
Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Wyschnięte ozdoby z masy cukrowej przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)