Nigdy nie przechodzę obojętnie obok działów z akcesoriami do pieczenia, dzięki temu mam mnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli potrzebujesz! ;)). W mojej cukierniczej szafie znalazła się także foremka dynia, która świetnie pasuje na zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek – efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej. Halloween Ciasteczka dynie
Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie, nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także tort Oreo z pająkami i strasznie smaczne przekąski na słono ;)
Przepis na ciasteczka
Przepis na lukier
(do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników)
Przepis na masę cukrową
Halloween Ciasteczka dynie – jak to zrobić?
Ciasto przygotowujemy według przepisu.
Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeśli za bardzo się klei, można zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min).
W międzyczasie możemy przygotować lukier.
Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (czerwony+żółty=pomarańczowy, zielony+żółty=jasno zielony). Zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie miał jednolity kolor. Obcinamy rożek woreczka i dekorujemy ciastka.
Zanim przykleimy ozdoby z masy cukrowej ciasta powinny nieco przeschnąć (przynajmniej godzinę) możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie ozdób: oczek i listków dyni. Oczka wycinamy z cienką rozwałkowanego kawałka czarnej masy cukrowej – w razie potrzeby możemy podsypać masę cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną, żeby nie przyklejała się do stołu.
Z zielonej masy cukrowej robimy cieniutkie paseczki, które zwijamy w sprężynki. Liście wycinamy wykrawaczką lub formujemy w dłoniach.
Wszystkie ozdoby przyklejamy na ciastka. Można wykorzystać do tego malutki pędzelek i trochę wody – warto pamiętać jednak, że zbyt duża ilość wody może rozpuścić lukier.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)