Pudding chia

spot_img

Dziś mam dla Was prostą przekąskę/deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej czyli popularnych nasionek chia :) Pudding chia naprawdę nie jest trudny do zrobienia i w zależności od tego na jaką bazę się zdecydujecie, tak będą smakowały nasionka – ja wybrałam mleko kokosowe. Nada się jednak każde mleko roślinne lub krowie, a nawet ulubiony sok z owoców. Jeśli tak jak ja, zdecydujecie się na mleko kokosowe, polecam Wam pełnotłuste (ważne, żeby na puszce nie było napisu „light”) jest dużo smaczniejsze i ma lepszą konsystencję.

Pudding chia możecie zrobić na dwa sposoby. Na zimno, czyli zalać nasionka mlekiem i zostawić w lodówce, najlepiej przez całą noc lub na ciepło, czyli gotować nasionka w mleku na małym ogniu tak długo aż napęcznieją. Drugi sposób wymaga nieco więcej pracy, ale jest szybszy – na napęcznienie nasionek nie trzeba długo czekać. Gotowy pudding chia lubię urozmaicić jakimiś dodatkami, dziś zrobiłam go z musem z brzoskwiń i ozdobiłam świeżymi owocami. Z podanych składników zrobiłam 4 słoiczki i pojemności 230 ml.

Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno. 

Pudding chia

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (200-220 g)
3 łyżki nasion chia (4 jeśli Wasze mleko jest „light”)
1 puszka brzoskwiń z puszki (można wykorzystać dowolne świeże owoce)
kiwi
maliny

Jak zrobić pudding chia?

Jeśli macie na tyle czasu nasionka chia trzeba wymieszać z mlekiem i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Jeśli deser ma być na już można przyśpieszyć proces gotując mleko z nasionkami jak tradycyjny budyń. Polecam Wam jednak tę pierwszą opcję.

Po nocy spędzonej w lodówce nasionka powinny zwiększyć swoją objętość, a masa ma mieć konsystencję mniej więcej kisielu. Brzoskwinie z puszki odlewamy z syropu i miksujemy w blenderze. Kiwi myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

Do każdego naczynia wkładamy po plasterku kiwi. Wlewamy pudding chia.

Pudding chia

Słoiczki wypełniamy do końca musem brzoskwiniowym i dekorujemy świeżymi malinami.

Pudding chia

Pudding chia

Pudding chia

Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)

Sklep Ciastkożercy wszytko na przyjęcie

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

2 KOMENTARZE

Zobacz też: