Tarta Oreo z malinami to dziecinnie prosty przepis na deser bez pieczenia. Czekoladowy spód, krem na bazie serka mascarpone i maliny do dekoracji – szybko i pysznie! Serek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy – ma idealną konsystencję, której nie są w stanie „popsuć” nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i perfekcyjnie prezentuje się w formie różyczek i ozdób wyciśniętych szprycą. Jest też doskonałą bazą do wypełnienia tarty. Dzisiejszą tartę musiałam zrobić dwa razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować i voila: przetestowany, wypróbowany i dziecinnie prosty! Tarta Oreo z malinami oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje, ma jeszcze jedną dużą zaletę – przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga pieczenia, a świeże maliny są najpiękniejszą dekoracją.
Foremka, w której robiłam tartę ma średnicę 25 cm. Zdecydowanie polecam Wam takie z wyciąganym dnem.
Jeśli lubicie wypieki bez pieczenia albo jesteście fanami ciasteczek Oreo, zapraszam Was do zerknięcia na wpis z przepisem na tartę Oreo z truskawkami. A dla tych z Was, którzy tak jak ja uwielbiają maliny, mam całą stronę pyszny inspiracji.
Składniki:
200 g Oreo (u mnie także zwykłe herbatniki)
3 łyżki masła
500 g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
maliny do dekoracji
Ciasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami.
Tarta Oreo z malinami – jak to zrobić?
Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i mały rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej – tzn. kładziemy miskę z czekoladą na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Rozpuszczoną czekoladę łączymy z serkiem mascarpone. Maliny myjemy i przekładamy na ściereczkę, żeby wyschły.
Gotowy krem przekładamy na tartę i wyrównujemy wierzch szpatułką lub łyżką.
Całość dekorujemy malinami.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)