Tarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Tarta Oreo z truskawkami ma jeszcze jeden ogromny plus: czas przygotowania – korzystając z gotowych ciasteczek spód tarty mamy zrobiony w kilka minut. Moja foremka ma średnicę 25 cm, zdecydowanie polecam Wam takie z wyciąganym dnem, dzięki temu łatwo wciągnąć gotową tartę na paterę lub talerz. A jeśli spodobała Wam się prostota tart z gotowych ciastek (Oreo w szczególności ;) to polecam także jej bliźniaczą malinową wersję.
Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno.
Składniki na spód:
7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże opakowania, jedna mała paczka zostaje do zjedzenia! ;) )
80 g miękkiego masła
Składniki na krem:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
150 g miękkiego masła
+ truskawki do dekoracji
Tarta Oreo z truskawkami – jak to zrobić?
Tarta Oreo z truskawkami to jedno z najprostszych ciast jakie możecie sobie wyobrazić! Ciasteczka Oreo kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku i być dosyć plastyczna – tzn. jeśli zgnieciemy część w ręce powinna formować nam się zwarta bryłka.
Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i rancik na tyle wysoki, żeby zmieścił się nam krem – ok. 2 cm. Do tego zadania dobrze wykorzystać jest szklankę z płaskim dnem. Gotowy spód wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki.
Tarta Oreo z truskawkami – nadzienie
Laskę wanilii przekrawamy i wyciągamy ziarenka. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy do niego ziarenka i łupinki wanilii oraz cukier. Zagotowujemy i wyciągamy łupinki wanilii. W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia (można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Kiedy nie jest już gorący wstawiamy do lodówki. Przed dodaniem do kremu budyń musi być zupełnie zimny.
W misie miksera miksujemy na puszystą masę masło. Dodajemy po łyżce zimny budyń. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
Przekładamy na schłodzony spód, rozprowadzamy i dekorujemy połówkami truskawek. Tarta Oreo z truskawkami to ciasto, które można przechowywać w lodówce przez 2 -3 dni.
Jeśli planujecie przewozić Tartę Oreo z truskawkami, najlepiej ułożyć ją na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania. Gdybyście natomiast szukali patery do wyeksponowania ciasta, znajdziecie je w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Tutaj znajdziesz przepisy na popularne babeczki.
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.