Uwierzylibyście mi, gdybym Wam powiedziała, że można zrobić wspaniały krem czekoladowy z tylko dwóch składników? :) Wydaje się mało realne, prawda? Ale działa! Więc jestem nim absolutnie zachwycona. Pierwszy raz robiłam go na Wielkanoc i podchodziłam do niego z dużą dozą sceptycyzmu. Odkąd się udał, to właśnie on najczęściej gości ostatnio na moich tortach i babeczkach. Możecie zobaczyć go np. na Torcie Kinder. Wszystko czego potrzebujecie to śmietana kremówka i czekolada. Ewentualnie jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub jeśli Wasze wypieki będą długo czekały na gości, warto dodać utrwalacz do bitej śmietany np. ŚmietanFix.

Podane składniki wystarczą na udekorowanie kremem pełnej blaszki babeczek (czyli 12 sztuk). Na przełożenie i dekorację wysokiego tortu o średnicy do 20 cm trzeba pomnożyć składniki razy 2.

Jak pracuje się z takim kremem w praktyce możecie zobaczyć sobie na przykładzie czekoladowych tortów np. Tortu Kinder , Toru Milka lub Tortu czkoladowego z jeżynami. A także na wielkanocnych babeczkach z pisankami.

krem czekoladowy

Składniki na krem:

350-400 ml śmietany kremówki
150 g ulubionej czekolady (ciemna lepiej trzyma konsystencję kremu)
1 śmietanFix

Jak zrobić krem czekoladowy?

Przygotowanie kremu trzeba rozłożyć na dwa etapy: najpierw przygotowujemy czekoladowy ganache. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na małe kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Jeśli mimo mieszania Wasza polewa czekoladowa nie jest idealnie gładka i wciąż ma w sobie drobinki nierozpuszczonej czekolady, można ją zmiksować blenderem. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, żeby przed rozpoczęciem ubijania śmietana była dobrze schłodzona. Następnego dnia ubijamy czekoladową śmietanę w mikserze. Nie zniechęcajcie się, to może trochę potrwać – czekoladowy ganache ubija się podobnie jak sama śmietana, ale dzięki dodatkowi czekolady ładnie trzyma konsystencję kremu. Kiedy masa jest już dość sztywna, ale nie całkiem ubita, dodajemy śmietanFix dla utrwalenia.

krem czekoladowy

krem czekoladowy

krem czekoladowy

krem czekoladowy

 Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)