Dziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach! To zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców sezonowych (no, może tylko jagody je przebijają). Mam dla Was ekspresową i pyszną propozycję: proste ciasteczka truskawkowe z ciasta francuskiego w formie pierożków pieczonych na blaszce. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany! To przepis z kategorii tych „coś bym zjadła, ale nie chce mi się piec drożdżowego” ;) Macie jakieś swoje patenty na takie szybkie słodycze? Możecie podzielić się nimi w komentarzach pod wpisem :)
Po inne truskawkowe propozycje zajrzyjcie tutaj.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
truskawki
cukier puder
Jak zrobić proste ciasteczka truskawkowe?
Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką.
Truskawki kroimy na małe kawałki (jeśli nie są bardzo słodkie można dodać do nich trochę cukru i wymieszać).
Nakładamy po łyżeczce truskawek na ciasto zostawiając dość duże odstępy – tak żeby zmieściła się cała szklanka.
Składamy ciasto na pół i odcinamy półksiężyce szklanką lub kieliszkiem – trzeba uważać, żeby nie przeciąć truskawek, ponieważ mokre ciasto na brzegu nie będzie chciało się skleić.
Brzegi pierożków dociskamy widelcem robiąc wzorek – nie tylko ładnie wygląda, ale też pomaga dobrze skleić brzegi.
Gotowe ciasteczka układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Po wyciągnięciu z pieca posypujemy cukrem pudrem. Podajemy jeszcze ciepłe!
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)