Babeczki migdałowe z wiśniami

spot_img

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g migdałów

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

+płatki migdałowe, wiśnie w cukrze (lub kandyzowane)

Składniki na lukier

1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek cukru pudru

Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Babeczki migdałowe z wiśniami

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Babeczki migdałowe z wiśniami

Odsączamy wiśnie z soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu i układamy jeszcze jedną warstwę wiśni.

Babeczki migdałowe z wiśniami

Babeczki migdałowe z wiśniami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Babeczki migdałowe z wiśniami

Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem z cytryny i cukru pudru oraz płatkami migdałowymi.

Babeczki migdałowe z wiśniami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

Zobacz też: