Kolejny obiecany tort z cyklu bez udręki z tynkowaniem kremem to prosty i śliczny tort śmietankowy z biszkoptami w stylu ombre – u mnie w różnych odcieniach różu. Do tego dekoracja z kremowych różyczek – tego nie da się popsuć, a efekt jest super :) Do przygotowanie takiego tortu świetnie pasowałby też krem kokosowy, więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka kokosowego to zdecydowanie warto spróbować! Foremka, w której piekłam biszkopty ma średnicę 16 cm, ale tort wychodzi dużo większy z powodu kremowych różyczek, dobrze więc wziąć sobie to pod uwagę podczas wybierania tortownicy. Zamiast tortownicy biszkopt można również piec w regulowanym rancie cukierniczym.
Składniki na 1 blat biszkoptu
(będą potrzebne 3 blaty)
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
+ czerwony barwnik spożywczy
woda i sok z cytryny na poncz
Składniki na krem śmietankowy
Jak zrobić Tort Śmietankowy?
Zaczynamy od przygotowaniu biszkoptu. Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki.
Jeśli macie wątpliwości, możecie obejrzeć mój film, jak upiec biszkopt :)
Do ubitych jajek dodajemy odrobinę czerwonego barwnika (lepiej za mało niż za dużo). Potrzebujemy upiec trzy blaty biszkoptu w trzech różnych odcieniach. Do zabarwienia ciasta użyłam barwnika w żelu – jest bardzo wydajny i naprawdę wystarczy dodać go tylko trochę. Poza tym nie zmienia konsystencji ciasta, więc nie ma ryzyka, że biszkopt przez niego się nie uda. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajka są już dobrze ubite i wymieszane z barwnikiem delikatnie mieszamy z nimi mąkę (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić znaczy, że jest już gotowe.
Po wyciągnięciu odstawiamy biszkopt do przedstudzenia na kratce. Dzięki temu nie zaparuje i nie zrobi się wilgotny. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.
Składamy Tort Śmietankowy
Gotowe, przestudzone biszkopty dobrze jest poukładać sobie na osobnych kawałkach papieru do pieczenia, w ten sposób będzie łatwo je przekładać, nie będą się kruszyć i przyklejać do blatu. Blaty z biszkoptu nasączamy ponczem z wody i cytryny. Poncz można przygotować również z ulubionej owocowej herbaty, soku owocowego lub białego rumu czy wina. Ja wolę nasączać biszkopty czymś nie za słodkim, żeby dobrze zbilansować smak, ale to pewnie kwestia gustu :)
Krem śmietankowy przygotowujemy według przepisu. Do dekoracji potrzebna będzie tylka (dzióbek) w kształcie zamkniętej gwiazdki – dzięki niemu łatwo zrobimy różyczki z kremu. Do tego typu dekoracji najlepiej nadadzą się tylki: 1M, 2D lub 1B.
Na samym spodzie tortu kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy cienką warstwą kremu i przyklejamy kolejny. Do rozprowadzania kremu możemy wykorzystać nóż do masła lub cukierniczą szpatułkę.
Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu, nie musi być równo, ważne tylko, żeby spod spodu nie wystawało ciasto.
Zaczynając od dołu wyciskamy różyczki na tort. Różyczki wyciskamy kolistymi ruchami od środka rozetki, jedno okrążenie i na zewnątrz. Jak dokładnie to zrobić można zobaczyć na tym filmie na moim YouTubie. W filmie pokazuję jak przygotować lizaki bezowe, ale technika szprycowania rozetek jest taka sama.
Gotowy tort przechowujemy w lodówce do czasu podania. Jeśli planujecie przewozić tort, najlepiej ułożyć go na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Znajdziesz tutaj przepisy na słodkości i pyszne kremy do tortów, np. krem śmietankowy:
A tutaj przepis na biszkopt:
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziesz w moim Sklepie Ciastkożercy.
Piękny! :3
Dzięki! :)
smakowicie wyglada!
i tak samo dobrze smakuje ;)
Bardzo efektowne są te kremowe różyczki. Nie sądziłam, że robienie tortu może być takie proste! Dziękuję!
To właśnie też mi się podoba w tej metodzie jest super prosta, a wygląda pięknie :)
Bardzo prosto sie go robi a smakuje i wygląda gnialnie :D !! Tylko z tą różnicą że ja użyłam niebieskiego barwnika, ale efekt ten sam, a do tego nie jest za słodki tylko w sam raz :D poprostu ideał ^.^
Musiał wyglądać super! Cieszę się, że Ci się tak udał :)
Bardzo szybko go się robi , bardzo smaczny , a co najlepsze jest jest mdły i za słodki . JEST IDEALNY??
Bardzo szybko go się robi , jest mięciutki , a co najlepsze nie jest mdły i za słodki . JEST GENIALNY
U mnie też miał powodzenie :) i do tego te różyczki ukryją wszystko – nawet jak się ręka trochę omsknie ;)
Najlepszy tort śmietankowy jaki kiedykolwiek jadłam. Bardzo szybko się go robi, nie jest za słodki i roi dorbe wrażenie na gościach! Mój faworyt!
Mozna uzyc czegos innego zamiast tych rozyczek? Nie mam szprycy. ..
Możesz wycisnąć krem bezpośrednio z worka (nie musi być cukierniczy, u mnie dobrze sprawdzają się worki strunowe, można je kupić np. w Ikei). Dosyć łatwo zrobić taki wzór jak na tym torcie: https://ciastkozercy.pl/tort-czekoladowy/. Wyciskasz kulkę kremu i rozmazujesz łyżeczką zawsze w tym samym kierunku, tak żeby wyszedł płatek. Pozdrawiam :)
Masa pyszna. Lecz biszkopty to niewypał. Wyszly jak nalesniki. W smaku okropne.
A mój biszkopt to porażka!! cienki i twardy, w ogóle nie przypomina Twojego! proporcje są dobre więc co robię źle?
Cześć Agata, jajka powinny być baardzo dobrze ubite, to od tego zależy czy biszkopt urośnie, ja właśnie testuję nowy mikser i mogę to tylko potwierdzić: im lepiej ubijesz i napowietrzysz masę z jajek tym lepiej wychodzi całość. Jeśli pomimo tego, że masz przed dodaniem mąki gęstą pianę gotowy biszkopt rośnie, ale jest za twardy daj płaskie łyżki mąki nie kopiaste. Przepisy mierzone na łyżki nie są tak dokładne jak te w gramach i czasem można przedobrzyć. Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej. Trzymam kciuki!
Mam pytanie jakiego rozmiaru jest twoja tortownica, nie chcę użyć za dużej ???
Hej Natalia, ta która jest na zdjęciu ma 16 cm – to niewiele jak na tort, najczęściej tortownice są tak na 20-22 cm :)
Dzięki za odpowiedź, przekształcenie troszkę ilości składników i mam nadzieję że wyjdzie. Pozdrawiam :-)
Trzymam kciuki, pochwal się jak już upieczesz ;)
Cześć:) Czy można ten tort ozdobić lukierem cukierniczym
plastycznym? I w jakiej muszę dodać składników na blachę prostokątną?
Cześć Natalia, czy chodzi Ci o lukier plastyczny czyli masę cukrową? Jeśli tak, lepiej jednak zdecydować się na inny krem, masa cukrowa nie najlepiej zachowuje się na kremach, które mają dużo wilgoci, lepiej postawić na te tłuste czyli np. budyniowy czy maślany. Jeśli chodzi o ilość składników na prostokątną blaszkę, najlepiej przeliczyć sobie pole powierzchni. Moja tortownica ma ok. 200 cm kw. Zmierz swoją blaszkę, żeby wiedzieć ile czego będzie potrzeba. Pozdrawiam :)
Wielkie dzięki za przepis – tort wyszedł super i wszystkim smakował :-)
zastanawiam się tylko czym by go następnym razem nasączyć, żeby mu dodać troszkę „pazura”… Tylko bezalkoholowo, bo dla dzieci ;-)
efekty poniżej
Jak pięknie! Cieszę się, że tak się udał :) a co do ponczu – dobrze spisują się soki, ja wolę te świeżo wyciskane, pomarańczowy lub jabłkowy jest dobry, bo nie zmienia koloru biszkoptu. Ale możesz też użyć owocowej herbaty, tylko znowu, lepiej nadają się te nie-czerwone :) Pozdrawiam!
wyszedł pyszny, leciutki w sam raz na lato, pozdrawiam;-)
To świetnie! Bardzo się cieszę :)
Chciałabym wykorzystać ten przepis ale bez barwników, czy można ? Czy jednak ten przepis na biszkopt udaje sie wyłącznie z barwnikami ?
Cześć Natalia, jasne, że można bez barwników, będzie jeszcze łatwiej i zdecydowanie szybciej, bo biszkopt możesz wtedy upiec za jednym razem :) Tu znajdziesz przepis na biszkopt krok po kroku: https://ciastkozercy.pl/biszkopt/ Pochwal się koniecznie jak się udał tort, pozdrawiam!
Wolalbym tym sposobem co jest tutaj, ponieważ boje sie ze nie uda mi sie go później przekroić na trzy części. :) w sumie to.moj pierwszy tort :) więc troche sie obawiam :)
Można i tak :) pojedyncze spody z jednego jajka będą piekły się szybciej, ale jest trochę brudzenia naczyń, bo miskę do ubijania piany i mikser musisz mieć za każdym razem umyte i dobrze wytarte :)
Umyje się :)
Da się w wersji bezglutenowej? Sama mąka ziemniaczana pewnie by wyszło?
Cześć, nie mam zbyt dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, nie wiem czy sama mąka ziemniaczana by wystarczyła, wydaje mi się, że ciasto mogło by wyjść takie gumiate. Może mąka kokosowa lub migdałowa? W każdym razie torcik nie musi być koniecznie zrobiony z biszkoptów, możesz wykorzystać dowolny ulubiony przepis na bezglutenowe ciasto. Pozdrawiam :)
Witam. Wygląda cudownie. Będę piec po raz 1 tort i zadam chyba najgłupsze pytanie pod słońcem, ale nie wiem czy z moim piekarnikiem jest coś nie tak, czy to ja mam dwie lewe ręce i dlatego wszystko słabo mi wychodzi. Piekarnik do pieczenia biszkoptu ustawiasz na górę i dół? sam dół? termoobieg? Nie chcę zepsuć biszkoptu.
Cześć, to wcale nie są głupie pytania! Nastawiam piekarnik na górę i dół bez termoobiegu. Jeśli mogę Ci coś jeszcze doradzić a propos biszkoptu – warto przyłożyć się do ubijania jajek i nie mieszać za długo piany z mąką – im więcej zostanie w masie pęcherzyków powietrza tym ładniejszy i bardziej puszysty biszkopt :) Kremu jest dosyć dużo – im większą tylkę wykorzystasz do zrobienia różyczek, tym więcej kremu zużyjesz. Jeśli wolisz mieć większy zapas kremu np. żeby wykorzystać więcej do przełożenia (u mnie jest mało kremu w środku) możesz zrobić go w proporcjach 1:1 kremówka i mascarpone i też będzie dobrze :) Trzymam kciuki, pochwal się jak się udało :)
Witam :) Chciałam się pochwalić swoim dziełem. Przepis jest autorki bloga jednak nie miałam barwnika i zabarwiłam ciasto kakao :) Dziękuje Ci bardzo, mój pierwszy biszkopt i pierwszy krem!! :) https://uploads.disquscdn.com/images/61e0d091200ad7c6e42eb639d9b776c7af0ab3aad10d62f165f486f3e9e08426.jpg
Cześć Paulina, właśnie poprawiłaś mi humor na cały dzień :D Tort wygląda pięknie! To się nazywa debiut w dobrym stylu ;) Bardzo dziękuję za zdjęcie :)
To ja dziękuje za przepis ! :)
Witam, Panią mam pytanie :)
Mianowicie jak przygotować poncz i w jaki sposób nasączyć nim ciasto?
Cześć Kamila, poncz to po prostu jakiś płyn do nasączenia ciasta, ja wolę te niesłodkie, bo biszkopt ma już dużo cukru. Tu w przepisie jest to woda z cytryną w proporcjach mniej więcej 2:1. Poncz możesz zrobić też z dowolnego soku lub owocowej herbaty. Skrapiasz nim blaty ciasta, można do tego wykorzystać pędzelek (ja mam sylikonowy) lub zwykłą łyżkę. Raczej nie należy z nim przesadzać, bo jeśli blaty będą za mokre biszkopt zgniecie się pod ciężarem górnych warstw. Pozdrawiam :)
dziękuję bardzo :)
Świetny przepis! Chciałabym upiec go na urodziny męża, będę miała jednak ok.3h zanim wróci do domu. Czy w tym czas zdążę go upiec i udekorować? A czy krem uda się bez żelatyny? I czym ewentualnie mogę zastąpić serek mascaropne? Tu gdzie mieszkam ciężko go dostać. Dziękuję za odpowiedzi!
Cześć Maja, biszkopty muszą mieć trochę czasu, żeby przestygnąć, 3 h to może być trochę za krótko. Chyba że zdecydujesz się piec jeden duży, w jednym kolorze i przekroić go na 3 blaty. Możesz zrobić krem bez żelatyny, ale wtedy na pewno trzeba dać mascarpone – to on odpowiada za sztywną konsystencję kremu. Możesz kupić go w Lidlu lub Biedronce i ma długi termin przydatności do spożycia. Zamiast kremu możesz też wykorzystać samą bitą śmietanę, ale wtedy będzie trzeba ją nieco usztywnić, dobrze nada się do tego właśnie żelatyna lub śmietanfix. Pochwal się koniecznie jak się udał tort :)
Dziękuje za informacje :) mieszkam w USA i tutaj w pobliskich sklepikach w ogóle nie ma mascarpone, ale zauważyłam, że ten przepis na krem kokosowy nie wymaga tego serka, a więc go wypróbuję!
To moje rady z Biedronką się za bardzo nie przydadzą ;) Kiedy będziesz kupować mleko kokosowe upewnij się, że jest pełnotłuste, nie może być light, bo krem się nie uda. Pozdrawiam :)
https://uploads.disquscdn.com/images/5ec3941716835ce5f8f695e3255e98b689f1b6b88aaf42750df36aeba3385430.jpg
Oto i on! Prosty i pyszny :)
Uuoo, ale świetnie Ci wyszedł! :) aż zazdroszczę solenizantowi ;) i dziękuję za zdjęcie :)
Witaj!
Szukałam czegoś dość prostego i zarazem ładnego.. :)
Jako, że jestem totalnie zielona w sprawach pieczenia (a tym bardziej jeśli chodzi o torty!) mam parę pytań.
– Czy mogę jednego dnia upiec biszkopt, a kolejnego przygotować już cały tort? Obawiam się, że nie zdążę przed powrotem z pracy mojego taty – a nie chciałabym popsuć niespodzianki ;] A jeśli tak, to jak mogę te biszkopty przechować?
– Jak zrobić tę ozdobę na torcie? Co muszę mieć, co muszę kupić?
Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam.
Witam
chciałbym zrobić też taka sama dekoracja, ale nie bardzo wiem jak zrobić te piękne różyczki…?
I jeszcze jedno pytanie czy zamiast barwników mogę użyć suchej galaretki?
Cześć Wiola, do zrobienia różyczek potrzebna jest tylka (końcówka do szprycy) w kształcie zamkniętej gwiazdki (taka jak pokazana na zdjęciu lub podobna). Jak zrobić różyczki pisałam np. tu: https://ciastkozercy.pl/dwukolorowe-rozyczki-z-kremu/ Zawsze możesz też poćwiczyć wyciskając krem np. na talerzyk ;) Niestety nie umiem Ci doradzić co do galaretki, nie próbowałam nigdy dodawać jej do ciasta. Gdybyś postanowiła eksperymentować, to pochwal się jak wyszło :)
Witam
Chciałabym wiedzieć o ile zwiększyć ilość produktów jeżeli moja tortownica ma 24-25 cm średnicy?
Cześć Blanka, biszkopty musiałabyś upiec z podwójnej porcji. Jeśli robisz tak jak tu w różnych kolorach, każdy blat trzeba upiec osobno. Co do kremu: w tym przepisie miałam spory zapas (zawsze znajdzie się ktoś chętny do wyjadania z miski, wiesz jak to jest ;) ), ale jeśli lubisz, żeby było go sporo także między blatami zrobiłabym więcej o połowę, czyli: 500-600 ml kremówki, 750 g serka mascarpone (zwykle 3 opakowania), 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny (możesz pominąć, nawet bez niej krem się dobrze trzyma). Pochwal się koniecznie jak się udało :) Pozdrawiam!
Już robiłam podobny tort z barwnikiem, tylko że był z truskawkami :) I bitą śmietaną. Wyszedł pycha, ale dekoracji tak pięknej jak Ty robisz, to nie umiem.
Jak z truskawkami to musiał być lepszy :D a dekoracja to dwie rzeczy: odpowiednia tylka i trochę wprawy, zawsze możesz poćwiczyć „na sucho” i wyciskać krem na czysty talerzyk, tak żeby potem dało się go jeszcze wykorzystać :) Pozdrawiam!
Przepraszam ale mam tortownicę 22- 25 cm i mam pytanie czy mogłabyś mi podać proporcje z góry dziękuje
Cześć Karolina, żeby torcik był nie tylko szerszy, ale też proporcjonalnie wyższy zrobiłabym proporcję x2, czyli każdy kolor spodu z 2 jajek. Kremu powinno wystarczyć, bo tutaj jest z dużym zapasem. Pozdrawiam :)
Może to głupie pytanie, ale nie znam się na biszkoptach – czy mogę przygotować je dzień wcześniej? Jeśli tak, to od razu skrapiać czy nie? ?
Hej, tak, możesz upiec je dzień wcześniej. Ja robię tak bardzo często :) Nie skrapiaj ich niczym po upieczeniu, tylko wyciągnij z foremek najlepiej na kratkę (jeśli nie masz możesz wykorzystać kratkę z piekarnika) i przykryj czystą ściereczką, żeby nie wyschły. Z takim jednodniowym biszkoptem łatwiej się potem pracuje, mniej się kruszy przy krojeniu i jest sztywniejszy. Trzymam kciuki i pozdrawiam! :)
Cześć, mam ważne pytanie, będę robiła ten tort, ale w ogóle zawsze mam przy pieczeniu dylemat, czy piec na termoobiegu, czy jednak z użyciem grzałek? ;) z góry dzięki za podpowiedź!;)
Cześć Ola, ja piekę bez termoobiegu. Termoobieg dodaje Ci ok 10 stopni do temperatury. Pozdrawiam :)
Super, dzięki za informację :)