Prosty tort śmietankowy

spot_img

Kolejny obiecany tort z cyklu bez udręki z tynkowaniem kremem to prosty i śliczny tort śmietankowy z biszkoptami w stylu ombre – u mnie w różnych odcieniach różu. Do tego dekoracja z kremowych różyczek – tego nie da się popsuć, a efekt jest super :) Do przygotowanie takiego tortu świetnie pasowałby też krem kokosowy, więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka kokosowego to zdecydowanie warto spróbować! Foremka, w której piekłam biszkopty ma średnicę 16 cm, ale tort wychodzi dużo większy z powodu kremowych różyczek, dobrze więc wziąć sobie to pod uwagę podczas wybierania tortownicy. Zamiast tortownicy biszkopt można również piec w regulowanym rancie cukierniczym.

Prosty tort śmietankowy 13

Składniki na 1 blat biszkoptu

(będą potrzebne 3 blaty)

1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

+ czerwony barwnik spożywczy

woda i sok z cytryny na poncz

Składniki na krem śmietankowy

Jak zrobić Tort Śmietankowy?

Zaczynamy od przygotowaniu biszkoptu. Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki.

Prosty tort śmietankowy 1

Jeśli macie wątpliwości, możecie obejrzeć mój film, jak upiec biszkopt :)

YouTube player

Prosty tort śmietankowy 2

Do ubitych jajek dodajemy odrobinę czerwonego barwnika (lepiej za mało niż za dużo). Potrzebujemy upiec trzy blaty biszkoptu w trzech różnych odcieniach. Do zabarwienia ciasta użyłam barwnika w żelu – jest bardzo wydajny i naprawdę wystarczy dodać go tylko trochę.  Poza tym nie zmienia konsystencji ciasta, więc nie ma ryzyka, że biszkopt przez niego się nie uda. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajka są już dobrze ubite i wymieszane z barwnikiem delikatnie mieszamy z nimi mąkę (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić znaczy, że jest już gotowe.

Prosty tort śmietankowy 3

Barwniki Sklep Ciastkożercy

Prosty tort śmietankowy 4

Po wyciągnięciu odstawiamy biszkopt do przedstudzenia na kratce. Dzięki temu nie zaparuje i nie zrobi się wilgotny. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.

Prosty tort śmietankowy 5

Składamy Tort Śmietankowy

Gotowe, przestudzone biszkopty dobrze jest poukładać sobie na osobnych kawałkach papieru do pieczenia, w ten sposób będzie łatwo je przekładać, nie będą się kruszyć i przyklejać do blatu. Blaty z biszkoptu nasączamy ponczem z wody i cytryny. Poncz można przygotować również z ulubionej owocowej herbaty, soku owocowego lub białego rumu czy wina. Ja wolę nasączać biszkopty czymś nie za słodkim, żeby dobrze zbilansować smak, ale to pewnie kwestia gustu :)

Prosty tort śmietankowy 7

Krem śmietankowy przygotowujemy według przepisu. Do dekoracji potrzebna będzie tylka (dzióbek) w kształcie zamkniętej gwiazdki – dzięki niemu łatwo zrobimy różyczki z kremu. Do tego typu dekoracji najlepiej nadadzą się tylki: 1M, 2D lub 1B.

Prosty tort śmietankowy 8

Na samym spodzie tortu kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy cienką warstwą kremu i przyklejamy kolejny. Do rozprowadzania kremu możemy wykorzystać nóż do masła lub cukierniczą szpatułkę.

Prosty tort śmietankowy 9

Prosty tort śmietankowy 11

Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu, nie musi być równo, ważne tylko, żeby spod spodu nie wystawało ciasto.

Prosty tort śmietankowy 12

Zaczynając od dołu wyciskamy różyczki na tort. Różyczki wyciskamy kolistymi ruchami od środka rozetki, jedno okrążenie i na zewnątrz. Jak dokładnie to zrobić można zobaczyć na tym filmie na moim YouTubie. W filmie pokazuję jak przygotować lizaki bezowe, ale technika szprycowania rozetek jest taka sama.

Prosty tort śmietankowy 13

Worki i tylki Sklep Ciastkożercy

Gotowy tort przechowujemy w lodówce do czasu podania. Jeśli planujecie przewozić tort, najlepiej ułożyć go na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania.

Prosty tort śmietankowy 16

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Znajdziesz tutaj przepisy na słodkości i pyszne kremy do tortów, np. krem śmietankowy:

YouTube player

A tutaj przepis na biszkopt:

YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziesz w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

Wasze ulubione:

63 KOMENTARZE

Zobacz też: