Krem kokosowy

spot_img

Mleko kokosowe świetnie nadaje się do zrobienia kremu do ciastek, tortów czy babeczek – nie tylko sprawia, że krem śmietankowy jest bardziej sztywny (podobną rolę może spełniać serek mascarpone), ale też fantastycznie smakuje :) Polecam jako dodatek do prostych babeczek kokosowych.

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalne)

Dzień wcześniej mleko kokosowe wkładamy do lodówki. Następnego dnia odlewamy przezroczyste mleko, tak żeby oddzielić je od białej miazgi.

Krem kokosowy 1

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ja na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miazgę z mleka kokosowego i dalej ubijamy aż do połączenia składników. Na tym etapie krem już jest gotowy do użycia, ja dla pewności usztywniłam go jeszcze łyżeczką żelatyny. Jak to zrobić: łyżeczkę żelatyny namaczamy w odrobinie wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Do rozrobionej żelatyny dodajemy łyżeczkę kremu i mieszamy. Całość wlewamy do kremu i dokładnie miksujemy.

Krem kokosowy 2

Gotowy krem odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Krem kokosowy 4

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

Zobacz też: