Mleko kokosowe świetnie nadaje się do zrobienia kremu do ciastek, tortów czy babeczek – nie tylko sprawia, że krem śmietankowy jest bardziej sztywny (podobną rolę może spełniać serek mascarpone), ale też fantastycznie smakuje :) Polecam jako dodatek do prostych babeczek kokosowych.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalne)
Dzień wcześniej mleko kokosowe wkładamy do lodówki. Następnego dnia odlewamy przezroczyste mleko, tak żeby oddzielić je od białej miazgi.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ja na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miazgę z mleka kokosowego i dalej ubijamy aż do połączenia składników. Na tym etapie krem już jest gotowy do użycia, ja dla pewności usztywniłam go jeszcze łyżeczką żelatyny. Jak to zrobić: łyżeczkę żelatyny namaczamy w odrobinie wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Do rozrobionej żelatyny dodajemy łyżeczkę kremu i mieszamy. Całość wlewamy do kremu i dokładnie miksujemy.
Gotowy krem odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Smacznego!
ciastkożercy.pl