Klasyk niedzielnych deserów, obowiązkowa pozycja na wszystkich moich dziecięcych przyjęciach urodzinowych. Najprostsze ciasto świata a przy tym takie dobre! Chodzi oczywiście o ciasto z galaretką :) Dziś proponuję Wam go w odświętnej odsłonie: domowy biszkopt pieczony w okrągłej blaszce i obłożony biszkoptami prezentuje się naprawdę elegancko. A przy tym dalej nie wymaga dużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy 20 cm.
Jeśli szukacie innych pomysłów na coś słodkiego do kawy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do kategorii Ciasta, gdzie znajdziecie domowe klasyki jak drożdżowe czy sernik lub Desery, z pysznymi propozycjami na drobniejsze słodycze jak ptysie, czy bezy.
Składniki na biszkopt
Składniki na krem budyniowy
(można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu)
+truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki). 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz
Jak zrobić ciasto z galaretką?
Biszkopt pieczemy według przepisu. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jak to zrobić możecie zobaczyć również na moim filmie.
Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu, budyń również można przygotować sobie poprzedniego dnia. Zamiast kremu można przełożyć ciasto samym budyniem, w takim przypadku potrzebne będą 3 saszetki.
Foremkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą – dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć gotowe ciasto, zabezpieczy je także przed ewentualnymi przeciekami galaretki ;) Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Pierwszy z blatów wkładamy do foremki i nasączamy ponczem z wody i cytryny. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci dodatkowo można dodać alkohol – nalewkę lub białe wino. Zdecydowanie nie polecam już jednak dosładzać ponczu – biszkopty są dosyć słodkie.
Na pierwszy blat wykładamy ok. połowę kremu i rozprowadzamy. Posypujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami.
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i nakładamy drugą warstwę kremu (zostawiamy 2 łyżki kremu, będą jeszcze potrzebne). Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny.
Wierzch dekorujemy truskawkami.
Jeśli tak jak u mnie wasza foremka po nałożeniu biszkoptów i kremu wyda się nieco za niska można, ściągnąć obręcz i przepiąć ją nieco wyżej (tu także przydaje się zostawiona wcześniej folia). Galaretkę rozpuszczamy w 1 litrze wody (zamiast 1,5) i kiedy przestygnie wylewamy ją na dobrze schłodzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Kiedy galaretka stężeje wyciągamy ciasto z formy i dekorujemy biszkoptami – tu przyda się resztka kremu, jeśli jakiś biszkopt nie będzie się trzymał przyklejamy go na krem.
Całość dla pewności (i dla ozdoby) można jeszcze przewiązać wstążką.
Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)