Babeczki z duszkami

Wykonanie tej dekoracji zajmie dosłownie kilka sekund, więc będzie idealna, jeśli po pieczeniu nie zostało nam już dużo czasu. Babeczki z duszkami są naprawdę proste! Potrzebna będzie końcówka do szprycy z dużym okrągłym otworem, trochę czarnej masy cukrowej (lub ciemnych cukrowych koralików), krem i babeczki. Do ich przygotowania wybrałam krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników), czekoladowe babeczki z kostką czekolady w środku i kupną masę cukrową. Na stronie znajdziecie w prawdzie przepis na masę cukrową, którą można zrobić samodzielnie, ciężko jest jednak uzyskać tak intensywny kolor jak czarny przy użyciu barwników spożywczych. Jeśli nie przepadacie za masą cukrową, oczka można zrobić też z polewy czekoladowej lub czekoladowych cukiereczków.

Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także strasznie smaczne przekąski na słono ;)

Babeczki z duszkami 1

Składniki na babeczki czekoladowe lub dyniowe

Składniki na krem

Babeczki z duszkami – jak to zrobić?

Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia.

Końcówkę z dużym okrągłym otworem wkładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Można użyć także zwykłego woreczka strunowego – jeśli krem jest bardzo gęsty końcówkę przyczepiamy dodatkowo kawałkiem taśmy klejącej, żeby nie wypadła podczas dekorowania.

Na zimnych babeczkach wyciskamy krem formując duszki.

Z kawałka czarnej masy cukrowej robimy małe kulki na oczy. Jeśli nie mamy masy cukrowej oczy można zrobić z czekoladowych koralików.

Tadam! Babeczki z duszkami gotowe :)

Babeczki z duszkami

Babeczki z duszkami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)