Krem maślany

Jak pokryć babeczki masą cukrową 12

Z przepisu na krem maślany korzystam zazwyczaj, kiedy chcę pokryć babeczki masą cukrową, wystarczy wtedy cienka warstwa i nie ma większego znaczenia, że jest baaardzo słodki. Jego zaletą jest fakt, że łatwo go nałożyć, bez problemu możemy także wycisnąć z niego różyczki jako dekorację tortu czy babeczki. Po przeschnięciu tworzy lekką skorupkę z cukru, która dodatkowo zabezpiecza powierzchnię tortów.

Składniki:

1 kostka masła
800 g cukru pudru
aromat waniliowy
2 łyżki mleka

Miękkie masło ubijamy w mikserze na puszystą masę (około 5 minut). Powinno zmienić kolor z żółtego na biały. Dodajemy po trochu cukier puder ciągle ubijając, na koniec mleko i aromat waniliowy. Jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dodać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru pudru.

Jak pokryć babeczki masą cukrową 3

Jak pokryć babeczki masą cukrową 4

Jak pokryć babeczki masą cukrową 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Maria

    Często przygotowuje taki krem ale zdarza mi się, że wygląda jakby się zważył… jaka może być tego przyczyna?

    • Jeśli wygląda jakby miał małe grudki możliwe, że jest w nim za dużo cukru, można dodać wtedy mleka lub śmietany kremówki. Pozdrawiam :)

  • Patrycja

    Czy taka ilość składników starczyłaby na pokrycie tortu o średnicy 22 cm i zrobienie na nim różyczek? Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem i porwałam się na głęboką wodę również z czekoladą plastyczną, do której też mam pytanie czy jest różnica jaki miód do niej dodamy? Dysponuję płynnym tymiankowym i się zastanawiam czy konsystencja jest w porządku.

    • Cześć Patrycja, to zależy jak wysoki będziesz robiła tort – tzn. z ilu blatów. Jeśli mogę Ci doradzić, to na pokrycie całego tortu zdecydowałabym się chyba na inny krem – ten jest bardzo słodki, dobrze nadaje się na ozdoby (nawet te skomplikowane) czy np. jako baza pod masę cukrową, ale do całego tortu będzie chyba przesłodzony. Może spróbujesz budyniowego: http://ciastkozercy.pl/krem-budyniowy/ lub czekoladowego: http://ciastkozercy.pl/krem-czekoladowy/ (to mój ulubiony ;) ). Co do miodu, myślę, że będzie w porządku, bo każdy miód i tak robi się płynny po podgrzaniu. Pozdrawiam :)

  • Ola

    Czy ten krem po zrobieniu będzie biały? Bo chcę nim pokryć tort na chrzciny kuzynki :) Tort ma być bez masy cukrowej, tylko z bucikiem i jakimś napisem. Chcę go jeszcze ozdobić różyczkami, dlatego na maślany się zdecydowałam, chociaż go nie lubię bo smakuje jak posłodzone masło :D

    • Cześć Ola, taki zupełnie biały nie będzie, bo masło nie jest białe, można w pawdzie dawać więcej cukru pudru, żeby zmienić kolor, ale mnie się wydaje, że to już jest potem niejadalne. A może krem z bitej śmietany i mascarpone? Gdybyś dała dużo mascarpone krem byłby tłustszy i ozdoby tak szybko by się na nim nie rozpuszczały, tym bardziej jeśli przygotowałabyś je z wyprzedzeniem i były by już wyschnięte. Daj znać co wymyśliłaś :) Pozdrawiam!

      • Ola

        Dziękuję bardzo za taką szybką odpowiedź. Właśnie się zastanawiam, czy nie obłożyć właśnie kremem śmietanowym, a pod bucik i napis nałożyć jeszcze krem maślany dla izolacji. I chyba tak zrobię, tort ma być bialutki :) Chyba nic się nie stanie z kremem śmietankowym, jeśli na niego nałożę maślane różyczki?