Proste muffiny czekoladowe

Muffiny, które chciałabym Wam dziś zaproponować to połączenie przepisu na brownie z klasycznymi babeczkami pieczonymi na pszennej mące i zmielonych migdałach. Właśnie zjadłam dwa prosto z pieca i…  jestem szczerze zakochana :) są obłędnie pyszne! W takich chwilach cieszę się, że jestem dorosła i mogę jeść takie proste muffiny czekoladowe na obiad!

Z podanych składników wychodzi 6 bardzo dużych babeczek. Warto upiec je w papilotkach tulipanach, bo choć bardzo nie urosną, samego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki lub rozłożyć ciasto na 8 porcji.

Jeśli czekoladowe wypieki to Wasze ulubione zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki czekoladowo bananowe (pyszne i wilgotne), ciasto czekoladowe – idealne także jako baza do tortów, robiłam z niego np. Tort Elsę, chrupiące, delikatne czekoladowe ciasteczka, ciasteczka brownie lub rogale czekoladowe.

Proste muffiny czekoladowe

Składniki:

80 g gorzkiej czekolady
80 g masła
2 łyżki kakao
2 jajka
120 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić proste muffiny czekoladowe?

Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.

Łączymy ubite jajka z przestudzoną czekoladą.

Dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej wysokimi papilotkami – można zrobić je samemu z papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach).

Do babeczek możemy dodać jeszcze małe kawałki połamanej czekolady. Pieczemy około 30 min w piekarniku nastawionym na 160 stopni.

Proste muffiny czekoladowe

Proste muffiny czekoladowe

Proste muffiny czekoladowe

Proste muffiny czekoladowe

Proste muffiny czekoladowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)