Proste muffinki jagodowe

Proste muffinki jagodowe 15

Proste muffinki z jagodami pojawiły się już kiedyś na ciastkożercach, można zobaczyć je tu. Dzisiejsze postanowiłam zrobić dodatkowo z kremem jagodowym i choć jak zwykle babeczki z kremem wymagają więcej pracy niż te, które są gotowe od razu po wyciągnięciu z pieca, efekt końcowy jest tego warty!

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

+0,5 szklanki jagód

Składniki na krem:

0,5 szklanki jagód
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
1 łyżka cukru pudru

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie).

Proste muffinki jagodowe 1

Proste muffinki jagodowe 2

Proste muffinki jagodowe 3

Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo).

Proste muffinki jagodowe 4

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Proste muffinki jagodowe 5

Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Masło wyciągamy z lodówki, żeby nieco zmiękło, można pokroić je na mniejsze kawałki.

Proste muffinki jagodowe 6

Jagody miksujemy w blenderze i gotujemy na małym ogniu. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus jagodowy zacznie się gotować wlewamy do niego mleko z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zestawiamy z ognia, przelewamy do szklanej miski i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy masa nie jest już gorąca można ją wstawić do lodówki. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, kiedy mus jagodowy jest już całkiem zimny dodajemy go po łyżce do masła i dokładnie miksujemy.

Proste muffinki jagodowe 7

Proste muffinki jagodowe 8

Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia, nie wolno nakładać na nie kremu jeśli nie będą zupełnie zimne.

Proste muffinki jagodowe 9

Proste muffinki jagodowe 10

Do zrobienia różyczek, które widać na zdjęciu użyłam tylki w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki, wyciskanie kremu zaczynamy od środka babeczki, okrężnymi ruchami w kierunku brzegów.

Proste muffinki jagodowe 11

Proste muffinki jagodowe 12

Proste muffinki jagodowe 13

Proste muffinki jagodowe 14

Proste muffinki jagodowe 17

Smacznego!
ciastkożercy.pl

  • A.

    Piękne! :)

  • wyglądają przepysznie :)

  • Czadowyarbuz

    Czy jagody mogą być mrożone?

    • Tak, możesz użyć mrożonych jagód zarówno do kremu jak i do samych babeczek. Jedyna różnica może być taka, że ciasto nieco się pofarbuje, kiedy jagody zaczną się rozmrażać i puszczać sok, ale w smaku na pewno będą super :)

  • Anna Rasztubowicz

    Uwielbiam jagódki! <3 Przepis rewelacja! Jutro spodziewam się gości, więc jest idealna okazja, aby szybciutko wypróbować przepis:)

  • Oliwia Cużytek

    Świetny przepis ! Jagody to super owoce do wypieków. Napewno wypróbuje przepis ♥♥♥

    • Ja też uwielbiam jagody! Nie dość, że świetnie smakują to jeszcze tak ładnie wyglądają na zdjęciach :)

  • Oops!TV

    Mam zamiar zrobić niespodziankę rodzicom i wypróbuję ten przepis :) Nie mogę doczekać się efektów!

    • Są pyszne :) O tej porze roku do babeczek spokojnie możesz dać borówki zamiast jagód, ale krem nie wyjdzie z borówek… tzn. w smaku będzie dobry, ale będzie miał taki szarobury kolor, musiałabyś wykorzystać zamrożone jagody, albo takie ze słoika, nada się też domowy dżem jagodowy (tylko nie może mieć żelatyny). Daj znać jak poszło :)

  • Julia2004

    Hej! To wszystko obojętne z jakim owocem się robi, teraz jeszcze nie ma jagód więc chciałam zrobić z truskawkami? :) PS Twój przepis na tartę oreo jest świetny, goście byli zachwyceni! :D

    • Cześć Julia, tak możesz zrobić z truskawkami, ale wtedy babeczki wychodzą bardziej mokre niż z dodatkiem borówek czy jagód. Możliwe, że będzie trzeba je nieco dłużej potrzymać w piecu. Cieszę się, że tarta się udała! Pozdrawiam :)

  • Weronika

    Hejka
    Babeczki pyszne <3
    Mam pytanie gdzie kupiłas rękaw cukierniczy? Szukam.już od dłuższego czasu lecz nigdzie nie ma.
    Pozdrawiam
    Weronika

    • Cześć Weronika, ciesze się, że się udały :) Mam rękaw z Lidla, z Ikei (nie specjalnie jestem z niego zadowolona) i trochę jednorazowych worków cukierniczych i te ostatnie spisują się najlepiej – można je kupić przez internet. Pozdrawiam :)

  • Nikola

    Pyszności :)

  • Malwa

    Babeczki wyszły przepyszne :) Ale krem się nie udał… Więc przerobiłam go na trochę dziwne babki :)

    • hm, przykro mi, że krem nie wyszedł… ale ważne, że jagody się nie zmarnowały, bo szkoda by było ;)

  • Ginger

    Witam! Chciałabym się zapytać jak nazywa się tylka którą pani dekorowała te babeczki ? Czy jest to Wilton 1B czy jakaś inna ? Na zdjęciu wydaje się naprawdę duża i właśnie takiej szukam :) Pozdrawiam serdecznie i gratuluje pięknej strony :)

    • Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Tylka ze zdjęć jest z zestawu, który kiedyś kupiłam w Lidlu, jest jeszcze większa od 1B wiltona. Właśnie przekopałam moje zbiory – mam 1D, to ten sam rozmiar co 1B, ale nieco inny kształt. Tutaj we wpisie możesz sobie zobaczyć mniej więcej jaka jest duża http://ciastkozercy.pl/wielkanocne-babeczki/ Pozdrawiam :)

  • insiins

    Dziękuję za świetny przepis ;) Zrobiłam dzisiaj te muffinki bez kremu (nie przepadamy) i z jagodami ze słoika, bo akurat miałam pod ręką. Troszkę się rozlały, minimalnie zafarbowały ciasto i może nie wyglądają tak ładnie jak te z Pani zdjęcia, ale i tak są bardzo dobre w smaku ;) pozdrawiam :)

    • Bardzo się cieszę, że się udały :) Dobrze wiedzieć, że jagody ze słoika też się sprawdzają, to można jeść cały rok ;) Pozdrawiam!